Lasten ja nuorten oikeus harrastaa on turvattava

11.01.2022

Eerikkilä ja Urheiluopistot ovat Suomen Olympiakomitean sekä lajiliittojen tavoin huolissaan mahdollisten uusien koronarajoitusten kohdentamisesta lasten ja nuorten harrastustoimintaan.

 

Lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkuminen on lasten hyvinvoinnille ensiarvoisen tärkeää. Siksi lasten oikeutta harrastaa ei saa rajoitta ilman huolellista harkintaa.

Hallitus on pitkään painottanut lasten ja nuorten liikunnan turvaamisen tärkeyttä ja ilmoittanut sitoumuksensa, jonka mukaan lapsiin ja nuoriin kohdistetaan rajoituksia viimeisenä toimenpiteenä.

Ymmärrämme vaikean epidemiatilanteen, mutta asiantuntijoiden antamien arvioiden mukaan lasten liikunnan ja urheilun rajoittaminen aiheuttaa heidän hyvinvoinnilleen haittoja enemmän kuin toiminnan jatkuminen. Olympiakomitean mukaan jo yli 20 000 lasta on luopunut tai pudonnut liikuntaharrastuksestaan sulkujen ja rajoitusten aikana.

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaaminen on aikuisten vastuulla. Koska asiantuntijat eivät ole nähneet perusteita rajoitta lasten ja nuorten harrastustoimintaa, ei kenenkään muunkaan tulisi niitä tehdä. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin täytyy olla päätöksenteossa etusijalla ja heidän tulee saada jatkaa harrastamista myös sisätiloissa.

Urheiluopistot julkaisi myös urheiluopistojen yhteisen kannanoton. Voit lukea sen alta tai täältä.

Urheiluopistot ovat Suomen Olympiakomitean tavoin huolissaan mahdollisten uusien koronarajoitusten kohdentamisesta lasten ja nuorten harrastustoimintaan. Olympiakomitea vaatii tiedotteessaan, että mahdollisista rajoituksista päätettäessä käytetään huolellista harkintaa, jossa pohditaan liikunnan ja urheilun rajoittamisella saavutettavia hyötyjä ja vastaavasti aiheutuvia kokonaishaittoja.

”Urheiluopistot ovat liikuttaneet lapsia ja nuoria läpi korona-ajan erittäin vastuullisesti ja turvallisesti. Lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoittaminen tarkoittaisi jo urheiluopistoverkostossa tuhansien lasten ja nuorten ohjatun harrastustoiminnan keskeytymistä”, kommentoi pääsihteeri Nina Luukkainen.

Lapset ja nuoret ovat kärsineet pandemiatilanteen aikana harrastusten keskeytyksistä sekä fyysisesti että henkisesti sosiaalisten kohtaamisten vähennyttyä. Koronapandemia on kestänyt kohta kaksi vuotta ja on jo nyt aiheuttanut lapsille ja nuorille merkittävää liikkumisvajetta.

Yhteiskunnan näkökulmasta tämä tarkoittaa sekä lisääntyviä terveysongelmia että kasvavia terveydenhuollon kustannuksia. Liikkumista edistävä elämätapa syntyy jo varhain esimerkin ja kokemusten kautta.

”Nyt on tärkeintä, että lapset saadaan pysymään ohjatun harrastustoiminnan parissa ja säilyttämään liikunnan ilo ja into. Meillä ei ole yhteiskuntana varaa menettää näiden lasten ja nuorten otetta liikuntaa, urheilua ja hyvinvointia edistävää toimintaa kohtaan”, painottaa puheenjohtaja Petri Jakonen.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia