Kanootti lipuu hiljaa tyynen vedenpinnan läpi ja katoaa nopeasti usvan keskelle. Jokainen melan kosketus veteen on kuin taideteos pyörteineen ja pisaroineen. On aamuyö ja ainoat ympärillä kuuluvat äänet tulevat kuikkaparin kaikuvista huudahduksista ja veden liikkeistä kanootin alla. Kamera odottaa kaulassani hetkeä, joka tallentaa kaiken tämän yhteen kuvaa. Onnistuukohan kuva tänään?
Näitä öitä on mahtunut kahteen viimeiseen kesään useita kymmeniä ja olen haaveillut niistä taas koko pitkän talven. Se rauha ja maaginen tunnelma, mikä aamuyöllä keskeltä järveä löytyy, on vaikea löytää mistään muualta.
Kesän kauneimmat ja kuvauksellisimmat hetket ovat mielestäni usvaiset aamuyöt. Usvaa kannattaa lähteä etsimään silloin, kun yölle ja aamulle on luvattu tyyntä säätä. Kesäisin monesti ilma viilenee yön aikana juuri sen verran, että usvaa muodostuu varsinkin järvien ylle. Usvan ennustamiseen vaikuttaa useita eri asioita, joten parasta on nukkua mahdollisimman lähellä suunniteltua kuvauspaikkaa ja herätä aamuyöllä katsomaan miltä näyttää.
Liesjärven kansallispuistossa ja sen lähistöllä on useita kuvauspaikkoja, joissa usva luo erityisen tunnelman kuvaan. Liesjärvellä hienoimmat aamun hetket saa tallennettua Kyynäräharjun lähistöltä, Peukalolammen laavun lähellä sijaitsevasta ennallistetusta metsästä sekä Korteniemen perinnetilalta.
Muita kuvaukseen suositeltavia paikkoja löytyy Torronsuon kansallispuistosta, Melkuttimen kirkasvetiseltä järveltä Lopen kunnan puolelta sekä Saaren kansanpuistosta. Kaikki edellä mainitut kohteet sijaitsevat Hämeen Järviylängöllä, noin puolen tunnin ajomatkan päässä toisistaan ja Eerikkilä Sport & Outdoor Resortista, joka soveltuu mainiosti yöpaikaksi kuvausreissulle. Pääkaupunkiseudulta matkaa kertyy reilun tunnin verran.
lkukesän vehreys ja vihreän kirkkaat sävyt ovat pian taas käsillä. Kesäkuun alun raikkaat yöt ovat retkeilyyn ja kuvaukseen yksi parhaista vuodenajoista, joten kuvausreissujen suunnittelu kannattaakin aloittaa heti.
Luonto ja sen antimet vaihtuvat ja muokkaantuvat koko kesän ajan, joten erityiset mieltymyksen kohteet voi kirjata ylös omaan kuvauskalenteriin ja huomioida ne joka vuosi ajoissa. Minulle tällaisia asioita ovat esimerkiksi tupasvillojen kukinta, joita on mahdollista kuvata Torronsuolla ja kuusenkerkät, joita löytyy vain lyhyen kauden ajan kaikkialta kuusimetsistä.
Suomen kesään tai sen säähän ei kukaan meistä voi vaikuttaa, mutta valokuvauksessa tärkeintä on oma asenne kuvausta kohtaan. Pääasia on lähteä yrittämään, sillä ikinä ei voi tietää mitä luonto tuo eteen. Suunnitelmat ja eri elementtien hyödyntäminen voivat auttaa tuottamaan kuvamateriaalia huonommallakin säällä ja kuvista voi tulla yllättävän kauniita ilman aamun usvaakin.
Lukemattomat kerrat olen toivonut parasta mahdollista kuvaussäätä, mutta herännyt pettyen aamuun. Joinakin päivinä olen väsyneenä painanut liian usein torkkua herätyskellosta ja nukkunut parhaiden hetkien ohi. Pienen osan kaikista ulkona viettämistäni aamuista olen onnistunut vangitsemaan kameraan sen, mitä siellä ollessani koen. Silti en kadu yhtäkään niistä kerroista, joita olen viettänyt teltassa tai Eerikkilässä suunnitellen kauniita kuvia kamerani iloksi.
Jokainen hetki ja jokainen retki ovat olleet kaiken suunnittelemisen ja toteuttamisen arvoisia.
Olen muutaman vuoden ajan jakanut näitä lempihetkiäni kuvien kautta Liesjärven usvaisista aamuista sosiaalisessa mediassa, mutta tänä vuonna päätin järjestää valokuvaus workshopin yhteistyössä Eerikkilän kanssa. Toiveeni on jakaa upeita hetkiä muiden valokuvauksesta ja retkeilystä innostuneiden kanssa ja kertoa tarkempia vinkkejä valokuvaukseen sekä kuvien editointiin.
Workshop keskittyy oppimiseen tekemisen kautta ja jokainen on tervetullut juuri sillä omalla kuvauskalustollaan, oli se sitten järjestelmäkamera, kompaktikamera tai vaikka puhelimen kamera. Pääasia tällä valokuvaustyöpajalla on kokea ja nähdä luonnon parhaat hetket ja tallentaa ne muistikortille jokainen omalla tavallaan.
Eeva Mäkinen
Photographer & Wilderness hostess