Esport Oilers MAAJOUKKUETIE-toiminnan kehitystyöstä: Tarvitsemme dataa ja erilaisia pelimuotoja

13.12.2024

Esport Oilersin toiminnanjohtaja Henry Arrhenius on ollut mukana MAAJOUKKUETIE-toiminnan kehitysprosessissa siitä alkaen, kun kehitystyö aloitettiin yhdessä Salibandyliiton, Eerikkilän ja yhteistyöseurojen kanssa kesällä 2023. Kuvassa Esport Oilersin pelaajia Eerikkilässä.

 

MAAJOUKKUETIE-toiminnan kehitysprosessissa mukana olleen Esport Oilersin mukaan tilannekuva on selkeä ja toimenpiteisiin on helppo ryhtyä.

Esport Oilersin toiminnanjohtaja Henry Arrhenius on ollut mukana MAAJOUKKUETIE-toiminnan kehitysprosessissa siitä alkaen, kun kehitystyö aloitettiin yhdessä Salibandyliiton, Eerikkilän ja yhteistyöseurojen kanssa kesällä 2023.

”Kävimme alusta alkaen hyvää keskustelua ja löysimme tekijöitä, jotka ovat haastaneet meitä arjessa. Yksi keskeisimpiä esiin nousseita haasteita oli harrastajamäärien saaminen nousuun ja samalle tasolle, jolla ne olivat ennen koronaa.”

Oilersilla on tällä hetkellä noin 1600 salibandyharrastajaa. Parhaimmillaan pelaajia on ollut jopa 1900, tosin trendi oli hieman laskusuuntainen jo ennen koronaa.

”Tarvitsemme kokonaismassaa lisää jo senkin takia, että saamme riittävästi tavoitteellisia pelaajia kilpatoimintaan. Siellä tämä harrastajamäärän väheneminen näkyy eniten.”

 

Toimenpiteisiin helppo tarttua

Pitkään yhteistyöseurana toimineessa Oilersissa on koettu, että MAAJOUKKUETIE-tapahtumat ovat toimineet oivina suunnannäyttäjinä muun muassa keskustelussa erilaisista pelimuodoista, joita on haettu yhdeksi ratkaisuksi pelaajamäärien kääntämisessä.

“Kokeilimme 4vs4 -pelaamista jo tällä kaudella MAAJOUKKUETIE-tapahtumissa ja uskoisin, että jatkamme sitä tulevaisuudessakin. Saamme myös tapahtumista dataa siitä, miten pelimuodot vaikuttavat pelaajakehitykseen. Näin pystymme viemään tieota ja viestiä laajemmin eteenpäin omaan seuraan ja koko lajiyhteisöön.”

Arrhenius nostaa toiseksi seurojen kanssa selkeästi esiin nousseeksi teemaksi kansainvälisen kilpailun kiristymisen.

”Datan saaminen ja hyödyntäminen on tästäkin tärkeää, jotta tiedämme mitä meidän pelissä tapahtuu. Tutkitun tiedon avulla voimme löytää keinoja, jotta pysymme maailman kärjessä myös tulevaisuudessa.”

Miesten Suomen mestaruuden tänä vuonna voittaneen Oilersin toiminnanjohtaja kokee, että toimenpiteisiin on helppo lähteä tarttumaan.

”Tunnistimme yhdessä aika hyvin haasteita ja löysimme keinoja, joiden avulla pystymme lähtemään niitä ratkomaan.”

 

Kohtaamisia kasvokkain

Kymmenisen vuotta mm. urheilujohtajana ja valmennuspäällikkönä lajin parissa toiminut Henry Arrhenius aloitti Oilersin toiminnanjohtajana viime kesänä. Uudessa roolissaan hän sanoo kiinnittäneensä huomiota myös eri toimenkuvien vastuualueiden tunnistamisen tärkeyteen.

”Meidän on oltava tietoisia esimerkiksi siitä, miten paljon valmennuspäälliköiden työn toteuttaminen vaatii ja luoda heille mahdollisuus työskennellä mahdollisimman laadukkaasti ja työajan puitteissa. Totta kai myös talousyhtälöt on oltava kohdallaan, jotta pystymme hankkimaan riittävästi osaamista.”

Hän sanoo myös huomanneensa, että seuroilla on nyt selkeä tarve päästä kohtaamaan kasvokkain ja vaihtamaan ajatuksia lajista ja sen kehittämisestä. Viime vuosien haasteista huolimatta Henry Arrhenius näkee lajin tulevaisuudessa valoa.

”Meille on kasvanut uusia moderneja valmentajia. Eerikkilän avulla saamme paljon dataa pelaamisesta, mikä on auttanut valmennusosaamisen kehittymistä isoin harppauksin.”

Tutustu MAAJOUKKUETIE-toiminnan sisältöihin ja hae toimintaan 31.1. mennessä.

MAAJOUKKUETIE salibandy

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia