Jalkapallo-SamiHyypiaAcademy-Alamoduuli

Ekkono-metodi kehittää pelinymmärrystä

Eerikkilä hyödyntää pelaaja- ja valmentajakoulutuksessaan kansainvälistä Ekkono-metodia, joka on jalkapallon pelinymmärtämisen kehittämiseen luotu menetelmä.
Vuonna 2021 uudistettu koulutuspolku tarjoaa ylimmän tason opiskelijoille entistä paremmat perustiedot sekä mahdollistaa koulutustarjonnan kaikille halukkaille jalkapallovalmentajille. 

 

Ekkono-koulutuspolku

Ekkono-koulutuspolku on nelitasoinen kokonaisuus. Taso 1 järjestetään verkkokoulutuksena (3h) ja se on avoin ja ilmainen kaikille halukkaille. Koulutus on erinomainen pohja varsinkin niille valmentajille, joilla ei ole aiempaa kokemusta Ekkonosta. Koulutuksessa tulee kuitenkin uutta asiaa myös niille, jotka ovat olleet aiemmin mukana Ekkono-koulutuksissa. Lue lisää tasosta 1.

Huom! Taso 1 on toteutettu webinaarina syksyllä 2021.
Jos et ole suorittanut tasoa 1, niin laita viestiä Antti Kekkoselle ja saat webinaaritallenteen ja siihen liittyvät kysymykset tason 1 suorittamista varten. Tämän jälkeen olet valmis siirtymään tason 2 koulutuksiin.

Tasot 2-4 järjestetään Eerikkilässä ja niitä edetään järjestyksessä.

Tasolla 2 on kolme eri jaksoa, joissa perehdytään jo tarkemmin Ekkono-metodiin ja siihen, miten alkaa kehittämään älykästä pelaajaa. Tason 2 koulutukset ovat erityisesti 6-13-vuotiaiden kanssa toimiville valmentajille. Tason 2 koulutuksista on käytävä vähintään kaksi ennen kuin voi edetä tasolle kolme. Lue lisää tasosta 2.

Tasolla 3 on viisi eri jaksoa. Siinä sisällöt jaetaan alle 13-vuotiaiden ja alle 20-vuotiaiden valmentajien erityistarpeisiin. U13-valmentajan ei siis tarvitse käydä U20-valmentajan sisältöjä ja toisin päin. Lisäksi uutena koulutuksena tälle tasolle tulee valmennuspäälliköiden koulutus (kuvassa 3.5). Lue lisää tasosta 3.

Tasolla 4 ovat Youth Master Ekkono – ja Master Ekkono -koulutukset. Youth Master on tarkoitettu erityisesti alle 13-vuotiaiden valmentajille ja Master Ekkonolla perehdytään 13-18-vuotiaiden toimintaan. Tason 4 koulutukset alkavat seuraavan kerran vuonna 2023. Lue lisää Youth Master Ekkonosta tai Master Ekkonosta.

 

 

Eerikkilä-Jalkapallo-Ekkono

Tason 2 koulutukset ovat käynnissä

Eerikkilä-Ekkono-metodi

Taso 1

 • Ekkono-metodi – Miten kehität pelaajien peliälyä? (How to create intelligent players?)
 • Lue lisää tason yksi koulutuksesta (englanniksi).
 • Koulutus on toteutettu verkossa syksyllä 2021. Seuraava koulutuspäivä ei ole vielä tiedossa.
 • Jos et ole suorittanut tasoa 1, laita viestiä Antti Kekkoselle ja saat webinaaritallenteen ja siihen liittyvät kysymykset tason 1 suorittamista varten. Tämän jälkeen olet valmis siirtymään tason 2 koulutuksiin.

Eerikkila-Jalkapallo-ylakoululeiritys

Taso 2

 • Sisältää kolme jaksoa, joista käytävä vähintään kaksi edetäkseen seuraavalle tasolle.
 • Suunnattu erityisesti 6-13-vuotiaiden kanssa toimiville valmentajille.
 • Koulutus toteutetaan Eerikkilässä. Ilmoittautuminen käynnissä.

Eerikkilä-SHA-2

Taso 3

 • Sisältää viisi jaksoa, jotka on jaettu alle 13-vuotiaiden ja alle 20-vuotiaiden valmentajien erityistarpeisiin.
 • Lisäksi uutena koulutuksena tälle tasolle tulee valmennuspäälliköiden koulutus (kuvassa 3.5).
 • Koulutus toteutetaan Eerikkilässä. Ilmoittautuminen käynnissä.

Etusivu-Valmennus-moduuli

Taso 4 - Youth Master Ekkono

 • Youth Master Ekkono on suunnattu erityisesti U17-U13-ikäluokkien valmentajille
 • Koulutukset toteutetaan Eerikkilässä. Seuraava Youth Master Ekkono alkaa vuonna 2023.

Eerikkilä-Jalkapallo-Ekkono

Taso 4 - Master Ekkono

 • Master Ekkono on suunnattu erityisesti U13-U18-ikäluokkien valmentajille ja valmennuspäälliköille.
 • Koulutus käsittelee syvällisesti pelipaikkakohtaisia teknis-taktisia sisältöjä sekä antaa niiden valmentamiseen menetelmällisiä työkaluja.
 • Koulutukset toteutetaan Eerikkilässä. Seuraava Master Ekkono alkaa vuonna 2023.

Jalkapallo-Jalkapalloleirit-moduulikuva

Football Camps Ekkono-metodilla

Eerikkilän jalkapallokoulujen ammattivalmennus perustuu Ekkono-metodiin. Valmennus tapahtuu espanjalaisten päävalmentajien toimesta englanniksi, mutta tulkkauksesta vastaavat mukana olevat Eerikkilän suomalaiset valmentajat.

Mikä on Ekkono-metodi?

Valmentajat ovat usein erikoistuneet pelaajan fyysisten ja teknisten osa-alueiden parantamiseen, koska nämä ominaisuudet koetaan tärkeimpinä. Pelissä on kuitenkin kolmas keskeinen osa, joka usein unohdetaan. Tämä on pelin kognitiivinen näkökulma: Tapa, jolla pelaajat havainnoivat peliä ja tekevät ratkaisevia päätöksiä.

Pelin ymmärtämisen opettaminen mahdollistaa älykkäiden pelaajien kehittämisen, jotka osaavat etsiä tietoa, pelata itsenäisesti ja tarjota erilaisia ​​ratkaisuja pelin eri ongelmiin. Pelin ymmärtäminen auttaa pelaajia myös sisäistämään paremmin, milloin ja miten käyttää fyysistä ja teknistä osaamistaan pelitilanteiden ratkaisemiseksi.

Ekkono on jalkapallon pelin ymmärtämisen opettamiseen erikoistunut valmennusmetodi, jonka ovat alun perin kehittäneet Soccer Services Barcelonan (SSB) Carles Romagosa ja David Hernandez. Metodi on syntynyt pitkäaikaisen, yli 20-vuotisen prosessin tuloksena, jota on työstetty valmennuskeskuksissa, yliopistoissa, seuroissa sekä ammattipelaajien ja –valmentajien kanssa.

Metodin lähtökohtana on kerätä kaikki pelistä saatavissa oleva tieto ja muotoilla se jäsennellyksi kokonaisuudeksi. Tämän jälkeen Ekkono-metodin tavoite on auttaa pelaajia saavuttamaan täysi potentiaalinsa kognitiivisten harjoitteiden kautta ja opettamaan heille pelin kautta pelaamisen keskeisiä yksilöllisiä perusperiaatteita.

Metodin ensisijainen tehtävä on varmistaa, että pelaajat pystyvät tulkitsemaan peliä ja soveltamaan taitojaan parhaimmalla mahdollisella tavalla joukkueensa hyväksi. Ekkono-metodi auttaa pelaajia löytämään parhaat ratkaisut ja tekemään parhaan päätöksen kentällä.

Ekkonon neljä keskeistä linjausta

 • Harjoitusten suunnittelu ja jatkuva hienosäätäminen, jotta valmennus vastaa oppimistavoitteita
 • Havainnoinnin harjoittelu on keskeinen osa harjoitussisältöjen suunnittelua, koska sen avulla pelaajat voivat ymmärtää, mitä tapahtuu kentällä heidän ympärillään
 • Esittämällä kysymyksiä pelaajille ja kannustamalla heitä kehittämään omia ratkaisumallejaan, voi stimuloida pelaajien ajattelua sekä kentällä että sen ulkopuolella
 • On ratkaisevaa, että pelaajat pystyvät ymmärtämään harjoittelun laatutekijät, jotta he saavuttaisivat parhaan mahdollisen hyödyn harjoittelusta

Videolla SSB:n johtaja Miquel Farrerons kertoo Ekkono-metodista.

Kokemuksia Master Ekkonolta

Kysy lisää / Ask More:

Placeholder Picture

Erkki Valla

Valmennuspäällikkö

Jalkapallopalvelut

040 5317 812, 020 1108 201

Placeholder Picture

Antti Kekkonen

Palvelupäällikkö

Jalkapallopalvelut