Jalkapallo-KehittymisenSeuranta-moduuli

Huuhkaja- ja Helmaripolku

Kaudeksi 2022 uudistunut Huuhkaja- ja Helmaripolku tarjoaa pelikeskeisen vertaisoppimisen alustan seurojen pelaajakehityksen tueksi.

Huuhkaja- ja Helmaripolku on seurojen pelaajakehityksen tueksi muodostettu alusta, jota Palloliitto järjestää yhdessä Eerikkilän kanssa.

Huuhkaja- ja Helmaripolun toiminta on tarkoitettu 10-15 -vuotiaille pelaajille ja heidän valmentajilleen.

 

Huuhkaja- ja Helmariolku jakautuu kahteen osakokonaisuuteen:

  • Tiedolla johtamiseen
  • Kilpailujärjestelmä Huuhkaja-Helmariliigaan

Aiemmin järjestetyt kansallisen (SHA) ja alueellisten valmennuskeskusten järjestämät kehittymisen seurantatapahtumat sekä Huuhkaja-Helmaripäivät yhdistyivät uuteen Huuhkaja- ja Helmaripolkuun. Ne poistuivat itsenäisinä palvelunimikkeinä vuoden 2022 alusta alkaen.

Uudistuneella kokonaisuudella pyrimme vahvistamaan suomalaisen pelaajakehityksen tuloksia kokoamalla jalkapallon ydintoimijat yhteen, pelin ympärille. Huuhkaja- ja Helmaripolku jakautuu kahteen osakokonaisuuteen: tiedolla johtamiseen ja Huuhkaja-Helmariliigaan (kilpailujärjestelmä).

 

Tiedolla johtaminen

Huuhkaja- ja Helmaripolku on suunniteltu vahvistamaan seurojen johdonmukaista pelaajakehityksen tiedolla johtamista.

 

Tiedolla johtamisen kokonaisuus jakautuu:

  • seura-arjessa ja Huuhkaja- ja Helmaritapahtumissa toteutettavaan seurantaan (tiedon keruu, käsittely, esitys, käyttöönotto)
  • tiedon käyttöönottoa valmennustoiminnassa edesauttavaan tukiprosessiin (koulutukset, valmennustoiminnanohjaus, työpajat, tapahtumat).

Pelaajakehityksen tiedolla johtamisen kokonaisuus on kohdistettu seurojen 10-17 -vuotiaisiin poika- ja tyttöpelaajiin.

 

Huippusuoritusmalli

Huuhkaja- ja Helmaripolulla peli on tiedolla johtamisen keskiössä. Siksi sen tueksi on kehitetty yhteinen pelaajakehitystiedon viitekehys, huippusuoritusmalli.

 

Seuroille tarjottavat tiedolla johtamisen -kokonaisuudet on jaettu viiteen eri palvelutasoon – vastaamaan laajasti erikokoisten ja -tyyppisten seurojen tarpeita.  

Tasojen 1-3 palvelutuotannosta vastaa Suomen Palloliitto ja tasojen 4-5 Eerikkilä Sport & Outdoor Resort.  

 

Kaikki palvelutasot perustuvat samaan yhteiseen tiedolla johtamisen viitekehykseen (huippusuoritusmalli), mutta seurannan ja tukiprosessin laajuus sekä intensiteetti eroavat palvelutasojen välillä. Palvelutaso 2 käynnistyy vasta vuonna 2023. 

 

HUUHKAJA-HELMARILIIGA

Huuhkaja- ja Helmaripolussa pelikeskeisyys korostuu myös uuden virallisen kilpailujärjestelmän, Huuhkaja-Helmariliigan, myötä.

Huuhkaja-Helmariliigan ensimmäinen kilpailukausi potkaistiin käyntiin alkuvuonna 2022, ja järjestettiin kaikille avoimena 12-14 -vuotiaille sekä poikien että tyttöjen ikäluokissa. Ensimmäisen kilpailukauden loppusarjan tapahtumat ovat käynnissä Eerikkilässä paraikaa.

Kilpailujärjestelmän pelejä järjestetään alueellisesti ja valtakunnallisesti järjestettävissä Huuhkaja- ja Helmaritapahtumissa, joiden kautta niin joukkueilla kuin yksittäisillä pelaajilla on mahdollisuus edetä seuraavalle tasolle – aina kansainvälisiä vastustajia vastaan pelaamaan.

Helmariliiga vuonna 2022

 

Huuhkajaliiga vuonna 2022

 

  • Ensimmäinen kierros 18.1.–13.3.2022 (alueellinen)  
  • Toinen kierros 14.3.–1.5.2022 (alueellinen)  
  • Kolmas kierros 6.6.–15.6.2022 (valtakunnallinen)  
  • Ylä- ja alaloppusarjat 4.9–14.10.2022 (Eerikkilä)  
  • Kansainväliset turnaukset 20.11.–02.12.2022 (Eerikkilä) 

 

Huuhkaja-Helmariliigan karsintojen kierrokset 1 ja 2 pelattiin alueellisesti 6-8 joukkueen tapahtumina (Etelä, Länsi, Itä ja Pohjoinen). Ensimmäisen kierroksen lohkovoittajat etenivät toiselle kierrokselle. Pudonneiden joukkueiden pelaajista muodostettiin yhteisjoukkueita seuraaville kierroksille. Tällä varmistettiin yksittäisten pelaajien eteneminen Huuhkaja- ja Helmaripolulla. Karsinnat ovat Huuhkaja- ja Helmaripolun tasojen 1-3 seuroille. Myös seurojen joukkueet ja pelaajat, jotka eivät osallistuneet millekään tasolle (1-5) voivat osallistua Huuhkaja-Helmariliigaan. 

Toisen kierroksen parhaat joukkueet etenivät valtakunnalliselle kolmannelle karsintakierrokselle. Kesällä pelatun kolmannen kierroksen kolme parasta etenevät syksyllä pelattaviin ylä- ja alaloppusarjoihin. Voittaja sai paikan yläloppusarjassa ja sijat 2-3 jatkoivat alaloppusarjassa. 

Huuhkaja- ja Helmaripolun tasojen 4-5 seurat pelasivat keväällä keskitetysti Eerikkilässä alkusarjan, jossa karsittiin syksyllä pelattaviin ylä- ja alaloppusarjoihin. 

Huuhkaja-Helmariliigan huipentaa marraskuussa pelattava kansainvälinen turnaus, jossa syksyn ylä- ja alaloppusarjan parhaiten menestyneet joukkueet pääsevät haastamaan kansainvälisiä huippuja. 12-14 -vuotiaiden tyttöjen ikäluokissa turnaukseen ovat tulossa tanskalainen FC Nordsjaelland ja ruotsalainen Hammarby IF. Poikien vastaavissa ikäluokissa FCN:n ja HIF:n lisäksi vierailulle saapuvat hollantilainen Vitesse Arnhem ja irlantilainen Shamrock Rovers. 

 

Tapahtumarakenne

Tapahtumassa jokaiselle joukkueelle organisoidaan aamu- ja iltapäivällä yhteensä kolme ottelua. Turnauksessa pelataan sijoituksista. Otteluiden väleihin varataan aikaa ruokailuun ja mahdollisiin palavereihin. Jokaisella joukkueella tulee olla tapahtumissa mukana ikäluokan valmentajan lisäksi seuran valmennuspäällikkö.

Joukkueen pelaajamäärä 8v8 -tapahtumassa on maksimissaan 14+2 (16) pelaajaa ja 11v11 -tapahtumassa 16+2 (18) pelaajaa. Turnauksista pudonneiden joukkueiden pelaajista muodostetaan yhteisjoukkueita seuraaville kierroksille.

Tapahtumien ympärille on suunniteltu valmentajapolun koulutusprosessi. Tämä koostuu ennen tapahtumaa toimitettavasta (verkossa) ennakkomateriaalista, jonka sisältöjä on nuorten maajoukkuevalmentajien painopisteet, valmennuslinja ja valmentajakoulutusten sisällöt (ikävaihekoulutukset – UEFA C).

Valmentaja ja valmennuspäällikkö ovat vastuussa ennakkomateriaaliin tutustumisesta sekä mahdollisten tehtävien tekemisestä.

Tapahtumissa kuvataan joukkueiden ottelut. Tätä videomateriaalia hyödynnetään valmentaja-valmennuspäällikkö yhteistyöllä, jonka tavoitteena on todentaa pelillisten tavoitteiden ja teemojen toteutuminen turnauksessa.

Linkit tulospalveluun

 

Kysymyksiä ja vastauksia Huuhkaja- ja Helmaripolusta 

Huuhkaja- ja Helmaripolun materiaalit, ohjeet ja vuosikello tasoille 4-5

Jalkapallo-EkkonoMetodi-Eerikkilä-Alamoduuli

Toiminnan tavoitteet

Huuhkaja- ja Helmaripolun tavoitteena on auttaa suomalaisen pelaajakehityksen nousua kohti kansainvälistä huippua ja tavoittaa kustannustehokkaasti motivoituneet sekä kyvykkäät junioripelaajat ja seurat ympäri Suomen. Tavoitteena on myös kasvattaa osaavien ja koulutettujen valmentajien määrää sekä mahdollistaa keskeisen jalkapallon kehitystiedon jakaminen seurojen, Palloliiton ja Eerikkilän kesken.

Yhdessä seuran kanssa asetettuja tavoitteita seurataan niille asetettujen määrällisten mittareiden avulla. Esimerkiksi kansainvälisen tason pelaajakehitys tarkoittaa konkreettisesti sitä, että seuran oma pelaajakehitys tuottaa nuorten ja myöhemmin aikuisten maajoukkuepelaajia.

Eerikkilä-tilat-keinonurmi

Huuhkaja- ja Helmaripolun toiminta on suunnattu 10-15 -vuotiaille junioreille ja heidän valmentajilleen. Toiminta on jaettu viiteen tasoon, joihin seurat valitaan Palloliiton laatujärjestelmän mukaan.

Kaikille Palloliiton laatujärjestelmässä mukana oleville seuroille löytyy oma taso Huuhkaja- ja Helmaripolulta. Huuhkaja- ja Helmaripolun sisällöt vastaavat erilaisten seurojen erilaisiin tarpeisiin. Polulla seurataan pelaajan pelisuorituksen, harjoittelun ja elämänhallinnan kehitystä – eri tasoille soveltuvilla seurantamenetelmillä.

Seurannasta saadun tiedon perusteella seurat saavat seurakohtaista valmennustoiminnan ohjausta, joka perustuu Eerikkilän kokonaisvaltaista kehittymistä tukevaan E.Way -filosofiaan.

MyEWay--Eerikkilä

Sähköinen oppimisympäristö MyEWay

Sähköinen oppimisympäristö MyEWay mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumattoman oppimisprosessin, jossa tietoa ja ajatuksia vaihdetaan myös kohtaamiskoulutuksen ulkopuolella. Koulutuksen tiedollinen oppiaines opiskellaan sähköisessä oppimisympäristössä, jolloin kohtaamiskoulutuksessa voidaan keskittyä laadukkaaseen käytännön toteutukseen jalkapallokentällä.

DSC_0537

Materiaaleja ja ohjeita

Katso  käytännön tietoa Huuhkaja- ja Helmaripolun tapahtumiin liittyen, materiaaleja sekä ohjeet MyEwayn käyttöön.

Lisätiedot ja yhteydenotot

Erkki Valla

Valmennuspäällikkö

Jalkapallopalvelut

040 5317 812, 020 1108 201

Sari Kytäjä

Yhteyspäällikkö

Huuhkaja- ja Helmaripolku- sekä MAAJOUKKUETIE-yhteistyöseurat, Salibandyliiton yhteyshenkilö

Antti Kekkonen

Palvelupäällikkö

Jalkapallopalvelut

SHA kehittymisenseuranta Eerikkilässä

Vaikuttavuusanalyysi

Kehittymisen seuranta -konseptilla positiivinen vaikutus osallistuneiden seurojen maajoukkuepelaajien määrään.

Jalkapallo-SamiHyypiaAcademy-Alamoduuli

Valmentajien täydennyskoulutukset

Eerikkilä ja Ekkono yhdistää motivoituneet ja kehittymishaluiset valmentajat seminaareihin ja täydennyskoulutuksiin. Tarjolla on kansainvälisen tason valmennusseminaar...

Eerikkilä-urheilijoiden-vanhemmille

Urheilijoiden vanhemmille

Pidämme hyvää huolta nuorista urheilijavieraistamme. Harjoittelun ohella lepo, ravinto ja henkinen hyvinvointi ovat avainasemassa toiminnassamme. Voit myös varata oman...

0G7A2923

E. Way

Jotta voit hyvin ja menestyt

Etusivu-Urheilu-moduuli-Eerikkilä

Jalkapalloleirit

Eerikkilä tarjoaa joukkueellesi ympäri vuoden korkeatasoiset puitteet jalkapallon laji- ja oheisharjoitteluun. Kehity laadukkaissa olosuhteissa ja inspiroivassa ympäri...

Lisää aiheesta Huuhkaja- ja Helmaripolku