Nikolas Talo FC Groningen

23.08.2019

Maaliskuussa 2019 julkaistiin TPS:n 16-vuotiaan topparilupauksen, Nikolas Talon, siirtyminen hollantilaisen FC Groningenin nuorisoakatemiaan 1 + 2 -vuotisella sopimuksella. Nikolas on TPS:n kasvatti ja ollut säännöllisesti mukana SHA-toiminnassa aina 10-vuotiaasta kevääseen 2019 asti.

Nikolaksen kehittyminen etenkin viimeisimmän vuoden aikana ennen siirtoa oli poikkeuksellisen hyvää. Mikä mahdollisti kokonaisvaltaisen kehittymisen ja FC Groningenin kiinnostuksen Nikolaksesta? Entä minkälaisia terveisiä Nikolas lähettää muille nuorille pelaajille, jotka tavoittelevat kansainvälistä uraa? Entä näiden nuorten valmentajille? Tässä blogissa kerrotaan Nikolaksen tarina ennen muuttoa Hollantiin, pohjautuen Nikolaksen haastatteluun.

Lähdetään liikkeelle viimeisimmän vuoden ennen siirtoa aikaisesta harjoittelusta ja kehittymisestä. Nikolaksen kevennyshypyn tulos parani vuoden aikana 13 cm ja suunnanmuutosjuoksu pallon kanssa noin sekunnin. Molemmat ominaisuudet olivat Nikolaksen ollessa 16-vuotias samalla tasolla kuin parhailla Eerikkilässä testatuilla aikuispelaajilla. Suunnanmuutosjuoksu pallon kanssa on testi, joka on Hollannissa ennustanut nuorten pelaajien myöhempää ammattilaissopimuksen saamista. Ei siis liene sattumaa, että Nikolas haluttiin hollantilaisseuran organisaatioon?

Mutta mitä Nikolas itse kertoo kehittymisensä salaisuudeksi?

”Olen pienestä asti tehnyt tosi paljon tekniikkaa. Ensimmäinen nappulavalmentajani, Vesa-Matti Maunu, laittoi meidät tekemään taitoratoja. Tykkäsin niistä tosi paljon ja kun valmentaja rakensi meille paikallisen asuinkylämme Littoisten kentälle aina kesäksi radat (samat joita taitokilpailuissa tehdään ja myös osittain kuuluu SHA-testeihin), kävin usein harjoittelemassa niitä. Monet valmentajat olivat sitä mieltä, ettei niitä kannata harjoitella, mutta me harjoittelimme ja uskon, että sieltä juontuu hyvä tekniikkani ja pallokosketus. Teimme niitä monta vuotta kesäisin. Niissä otettiin aina välillä aikaa ja oli tosi hienoa kun sai aina omia ennätyksiä. Kävin myös todella paljon kentällä tekemässä omia juttuja ympäri vuoden pienenä. Kehitettiin kaikenlaisia omia kilpailuja pallon kanssa.”

”Jalat sekä pakarat ovat vahvistuneet todella paljon. Voima on alkanut ns. tarttua. Myös tehokas omalla ajalla tehty keskivartalotreeni on tuonut lisää voimaa paljon. 10-vuotiaana minulla todettiin selkävaiva, joka johtui liiasta rasituksesta, jonka seurauksena pääsin fyssari Jari Hemlingin (Hempan) osaaviin käsiin ja siitä asti olen tehnyt Hempan ohjeistamia keskivartaloharjoitteita monta kertaa viikossa. Nämä harjoitteet ovat muuttuneet vuosien varrella kropan kasvamisen ja kehittymisen mukana vaativammiksi. Tämäkin on rakentanut pohjaa sille, että kroppani on pikkuhiljaa kehittynyt tasapainoisesti joka osa-alueella vuosien aikana. Hempan ohjeiden mukaan teen myös omalla ajalla paljon venyttelyharjoituksia.”

”Minulla on myös ollut aika monipuolinen liikuntatausta: kävin monta vuotta telinevoimistelussa kerran viikossa sekä pelattiin salibandya ja yleisurheiluakin jonkin verran. Olen aina ollut nopea ja yrittänyt pitää nopeusominaisuuksia mahdollisimman hyvin yllä. Jos esim. SHA-testeissä nopeusominaisuudet olivat heikentyneet, mietimme äitini (ent. SM-tason kilpajuoksija) kanssa mitä omaa treeniä tekisimme, jotta nopeus paranee.  Meillä on olohuoneessa tasapainolauta ja yritän joka päivä tehdä sillä 1-2 min. nilkkoja vahvistavia harjoitteita.”

Kuten Nikolas hienosti tarinassaan kertoo, on kehittymisen taustalla usein vuosien määrätietoinen työ niin omalla ajalla kuin joukkueharjoituksissakin. Taustalla on lukematon määrä omalla ajalla tehtyjä pallokosketuksia, kisaamista pallon kanssa, kropan kokonaisvaltaista kehittämistä ja huoltoa. Tämä kertoo innostuksesta, määrätietoisuudesta ja rakkaudesta jalkapalloon.

Nikolaksella on ollut ympärillään ihmisiä, jotka ovat osanneet auttaa ja tukea motivoitunutta ja määrätietoista poikaa kropan kokonaisvaltaisessa ja tasapainoisessa kehittämisessä. Monipuolinen liikuntatausta jalkapallon ohella on tukenut monipuolisuuden ja fyysisten ominaisuuksien tekemistä. Nikolas korostaakin, että pohjaa kehittymiselle on luotu jo vuosia ja nyt kun voima alkaa tarttua, alkavat tulokset näkyä. Nikolas olikin ennen lähtöään Hollantiin TPS:ssa joukkueen nopein pelaaja, vaikka pääsääntöisesti pelaakin topparina.

 

Entä muut kokonaisvaltaiseen kehittymiseen vaikuttavat tekijät kuten lepo ja ravinto? Mikä merkitys niillä on ollut kehittymisellesi?

”Olen aina pitänyt hyvää huolta levosta ja ravinnosta. Pyrin nukkumaan aina vähintään 9 tuntia ja olen pienestä asti syönyt tosi terveellisesti; aamupuuro marjoilla, rahkaa marjoilla ja siemenillä välipalana, tumma leipää, paljon salaattia ja vihanneksia, kanaa, pastaa jne.”

”Joka päivä Suomessa asuessani oli suurin piirtein sama ravinto-ohjelma: aamulla puuro marjoilla + leipä ja maito. Aamutreenin jälkeen kotona tehty rahka jossa seassa banaania, mysliä, marjoja jms. Koulussa lounas. Iltapäivällä kaksi tummaa leipää, joissa salaattia, juusto, kalkkunaleike tms. + banaani + pähkinöitä jms.. Treenin jälkeen illallinen. Iltapalaksi kananmunaa, leipää, karjalanpiirakkaa, viiliä jms. Ruokajuomana aina rasvaton maito. Lisäksi syön d-vitamiinia ja omega-3 -valmistetta. Juon myös vettä joka päivä vähintään 3 litraa. Minulla on aina vesipullo mukana joka paikassa. Nyt kun lihakset ovat alkaneet kasvaa, pitää myös panostaa enemmän proteiinin saantiin.”

”Reagoin nykyisin heti, jos jossain kohtaa on kipua tai vaivaa ja käyn heti urheilulääkärillä, mikäli siltä tuntuu. Näin vältän sen, että vaiva pitkittyy ja pahenee. Parempi hoitaa se heti pois, jos vain mahdollista. Ja jos kroppa tuntuu väsyneeltä, pyydän valmentajalta lepopäivän. Levon ja rasituksen suhde on tärkeä tasapainottaa ja jokaisen kroppa on erilainen.”

”Kehittymiseeni ovat siis vaikuttaneet monet asiat: kaikki se mitä on tehty pienenä (alle 12-vuotiaana koordinaatio ja tekniikka tarttuu parhaiten) ja viime vuosien aikana, mutta myös kropan huolto; keskivartalo, venyttelyt, hieronta, nopea reagointi vammoihin/kiputiloihin, ravinto, lepo.”

”Jos miettii pelkästään viime vuotta niin, hyvän valmentajan treenit, omat lisätreenit, kropan kokonaisvaltainen huolto ja suht’terveenä pysyminen, lihasten kasvu & kehittyminen ovat pisteenä ii.n päällä vieneet minut tähän kehittymisvaiheeseen, ennen lähtöäni Hollantiin.”

Laadukkaan, monipuolisen ja määrällisesti riittävän harjoitusmäärän lisäksi Nikolas korostaa riittävän levon ja ravinnon merkitystä omassa kehittymisessään. Kuormittumisen ja palautumisen oikea suhde on ollut tärkeä huomion kohde nuoren innokkaan pelaajan uralla. Kuten jutun lopussa olevasta viikkoesimerkistä näkee, on Nikolas panostanut poikkeuksellisen hyvin lihashuoltoon ja keskivartalon kehittämiseen omalla ajallaan. Tällä on varmasti ollut iso merkitys terveenä pysymisessä ja loukkaantumisilta välttymisessä.

Palataan ajassa hieman taaksepäin ja mietitään, mitkä asiat ja henkilöt ovat olleet merkittäviä Nikolaksen matkalla Turusta Hollantiin?

”Monipuolinen tausta; telinevoimistelu, salibandy, yleisurheilu, pienenä aloitettu tekniikka-, taitoharjoittelu, kotona jatkuva pallottelu sisällä ja ulkona = ”jatkuvasti pallon kanssa”. Olen pitänyt hyvää huolta kropasta, pienenä aloitettu keskivartalon säännöllinen treeni, säännölliset venyttelyharjoitukset jne”

”9-vuotiaasta asti olen käynyt kovissa kansainvälisissä turnauksissa, kovia joukkueita tullut vastaan ja ne voitettu, tottunut pelaamaan kovia vastaan, eikä ole päätä huimannut eikä jännittänyt. Olen oppinut nauttimaan, kun pääsee koviin paikkoihin.”

”Olen myös pienestä asti päässyt pelaamaan Euroopassa kovia seuroja vastaan. Olin mukana West Bromvich Albionin alaisessa FDS-ryhmässä 10–15-vuotiaana, jossa muutama suomalaispelaaja pääsi eri puolille Eurooppaa pelaamaan englantilaisten kanssa koviin turnauksiin ja leireille. Olen reissannut ilman vanhempia englantilaisten valmentajien ja joukkueen kanssa jo 10-vuotiaasta lähtien ja sitä kautta joutunut myös kommunikoimaan heidän kanssaan englanniksi. Englantilaisvalmentajat olivat vaativia, mutta heiltä opin myös paljon kansainvälisestä jalkapallokulttuurista ja miten ammattimaista se voi olla. Miten asiat tehdään todella ammattimaisesti jo nuorena. Englantilaisilta valmentajilta opin jo todella nuorena, miten ammattilainen treenaa, tekee juttuja ja erityisesti miten tärkeää on fokus; keskity, keskity ja keskity, unohda kaikki muu.”

”Valmentajista tärkeitä henkilöitä urallani ovat olleet Vesa-Matti Maunu, joka vei minut taito- ja tekniikkaharjoittelun pariin, Jari Hemling jolta olen saanut aina hyviä omia lisäharjoitteita ja tärkeitä pieniä vinkkejä, Eero Alatalo joka on aina nopeasti auttanut pienten vammojen hoidossa. Kaksi vuotta sitten pääsin Kim Suomisen ja Joonas Laurikaisen valmennukseen ja voin kyllä sanoa, että ovat parhaat valmentajat mitä minulla on Suomessa ollut. Toki Vesa-Matti Maunun vaikutus on lapsuudessa ollut erittäin merkittävä myös. Kim luotti minuun heti alusta alkaen ja päästi minut niihin koviin haasteisiin, joita olin kaivannut jo pidemmän aikaan. Pääsin harjoittelemaan ja pelaamaan kaksi vuotta vanhempien kanssa. Ja kun näin että pärjään siinä hyvin, se kasvatti itseluottamustani paljon. Myös maajoukkuevalmentajat Erkka & Teemu ovat antaneet hyviä oppeja/vinkkejä viimeisen vuoden aikana.”

”Oman perheen tuki on tietysti ollut myös erittäin tärkeää; äiti, isä ja Charlotta-isosisko. Meillä on kaikki menot ja lomat priorisoitu jalkapallon ehdoilla äidin johdolla. Koko perhe on ollut tukemassa. Äiti on pitänyt pienestä asti huolen, että kaikki lisätreenit ja kehon huolto tulee tehtyä säännöllisesti sekä aina terveellinen ravinto. ”

Seppo Miettinen, joka sen jälkeen, kun FC Groningen ilmoitti kiinnostuksestaan minuun, oli tärkeässä roolissa sopimusneuvotteluissa ja piti huolen siitä, että monia kohtia sisältävä sopimus FC Groningenin kanssa on molemmin puolin hyvä ja tarkasti mietitty.”

Nikolas korostaa jo aikaisemmin esille tulleen monipuolisen liikuntataustan ja intohimoisen omalla ajalla pallon kanssa harjoittelun, pelaamisen ja kisailun merkitystä omassa kehittymisessään. Nuoresta pojasta asti pelattujen kansainvälisten pelien kautta Nikolas on kasvanut pikkuhiljaa kansainvälisyyteen ja oppinut nauttimaan haasteista ja ”kovista paikoista”. Englantilaisjoukkueen ja valmentajien kanssa toimiessaan Nikolas on nähnyt, mitä ammattilainen toiminta on, minkälainen vaatimustaso on ja mitä keskittyminen tarkoittaa. Myös englanninkielellä kommunikoiminen on ollut hyvää taustaa elämällä ulkomailla.

Nikolas on ollut onnekas saadessaan ympärilleen hyviä valmentajia, jotka ovat innostaneet häntä harjoittelemaan, antaneet tarvittavia vinkkejä, opastanut kehonhuollossa sekä luottaneet häneen ja antanut mahdollisuuksia. Perheen tuki on ollut ensiarvioisen tärkeää kuten niin monesti nuoren urheilijan uralla.

Mikä valmentajien mielestä tekee Nikolaksesta poikkeuksellisen pelaajan?

”Nikolas on erittäin vastuuntuntoinen pelaaja ihan kaikessa tekemisessään. Hän on kokonaisvaltaisesti monipuolinen ja erinomainen jalkapalloilija, jolla ei ole juuri heikkouksia. Kun päälle lisätään vielä se, että hän on todella tunnollinen harjoittelija, niin ei ole ihme, että Hollannista löytyi mielenkiintoa. Hänellä on erikoisuutena vielä hyvä vasen jalka”, TPS juniorijalkapallon valmennuspäällikkö Joonas Laurikainen analysoi. (Sitaatti on lainattu TPS:n verkkosivuilta.)

 

”Nikolaksen peruskeskittyminen kaikkeen tekemiseen keskimäärin normaalia parempaa. Hänen vapaa-ajankäyttö palvelee jalkapalloa. Ruokailu ja lepo on hyvin hoidettu – tästä erityiskiitos ex-yleisurheilija äidille. Hän sai mahdollisuuden pelata talvesta 2017 alkaen 2 vuotta vanhempien kanssa, käytti tilaisuuden hyväksi ja otti paikan jo c-junnuna hyvässä b-junnu porukassa. Pääsi runkopelaajaksi maajoukkueeseen ja sitä kautta antamaan näyttöjä ulkomaiden suhteen”,  TPS B-poikien valmentaja Kim Suominen täydentää.

 

Entäpä SHA:n rooli? Nikolas oli ensimmäistä kertaa SHA tapahtumassa 10-vuotiaana vuonna 2013. Miten SHA toiminnassa mukana olo on tukenut Nikolaksen kehittymistä?

”Tuntui tosi hienolta, kun minut valittiin SHA tapahtumaan. Olin suhteellisen pienessä jalkapalloseurassa Turun lähellä ja SHA:ssa pääsi tekemään erilaisia testejä kovassa porukassa. Pääsi myös pelaamaan pelejä kovia joukkueita vastaan. Eerikkilä oli myös hieno paikka ja erinomaiset puitteet jalkapalloharjoittelulle. Kaikki tuntui tosi ammattimaiselta ja ensimmäisen SHA-tapahtuman jälkeen halusinkin vaihtaa isompaan seuraan. Sain myös hyviä uusia kavereita ja päätimme yhdessä mennä TPS:ään heti SHA:sta tultuamme.

”Tuli myös sellainen olo, että haluaa pärjätä seuraavalla kerralla paljon paremmin testeissä, joten aloin myös miettimään niiden pohjalta, miten voisin kehittyä paremmin ja parantaa tuloksia seuraavalla kerralla. SHA-testit ovat auttaneet harjoittelemaan juttuja jotka kehittivät minua eteenpäin. Oli myös kiva, että tulokset talletettiin nettiin, josta niitä pääsi aina katsomaan. SHA-tapahtuma oli aina odotettu juttu. On ollut hienoa, kun on arkisto, josta näkee kehittymisen testeissä monen vuoden ajalta. Olen voinut toimittaa myös FC Groningenille noita testituloksiani, vaikka he tekivätkin myös paljon omia testejään. Mutta ovat olleet kiinnostuneita myös SHA-testituloksista.”

”SHA:n rooli urallani on ollut merkittävä. Halusin aina parantaa tuloksia ja harjoittelin pienempänä sellaisia juttuja, että kehittyisin niissä. Isän kanssa menimme todella usein kentälle ja otimme aikoja. Huomasin myös, että ne kehittivät tosi paljon minua koko ajan eteenpäin. Aina jokaisen uuden testitapahtuman jälkeen seurasin, miten tulokseni ovat kehittyneet ja taas yritin parantaa ja miettiä mitä pitäisi tehdä, jotta kehittymistä tapahtuisi. Usein mietimme äidin kanssa näitä yhdessä.”

”Parhaat muistot Eerikkilästä ovat hyvät harjoitusolosuhteet, hyvin menneet testit ja pelit, kivat kaverit ja erinomainen ruoka!”

Nikolas on yksi niistä pelaajista, jotka ovat käytännössä käyneet läpi koko SHA-putken aina 10-vuotiaasta B-ikäiseen asti. On ollut hieno seurata Nikolaksen kehittymistä ja sitä hienoa työtä, jota Nikolas ja hänen valmentajansa on tehnyt hänen kehittymisensä eteen.

Nikolaksen tarinassa tulee esille hienosti SHA-toiminnan perusajatuksia: seurata pelaajien kokonaisvaltaista kehittymistä, asettaa sen pohjalta tavoitteita, innostaa harjoittelemaan, tehdä töitä kehittymisen eteen, seurata taas kehittymistä ja kokea pätevyyttä omasta kehittymisestään ja innostaa edelleen työn tekemiseen.

Ja tämä sama prosessi vuodesta toiseen toistettuna mahdollistaa pitkäjänteisen kehittymisen seurannan ja tavoitteellisen harjoittelun. On myös hieno kuulla Nikolaksen suusta, kuinka hän on hyödyntänyt testituloksia harjoittelussaan ja miettinyt, miten edelleen kehittää ominaisuuksiaan. Jatkuva halu kehittyä ja innostus tehdä töitä kehittymisen eteen on varmasti ollut yksi avain asia Nikolaksen matkalla maailmalle.

Ja sitten takaisin tähän hetkeen ja tuleviin tavoitteisiin ja odotuksiin. Mitkä ovat Nikolaksen vahvuudet, mitä hän tavoittelee urallaan ja minkälaisia odotuksia hänellä on tulevaan kehittymiseen, harjoitteluun ja pelaamiseen Hollannissa?

Vahvuuksiani jalkapalloilijana ovat nopeus, fyysisesti suht’ vahva (vaikka varsinkin yläkroppaa pitää kehittää lisää), hyvä pallon kanssa, hyvä tekniikka, vahva vasen jalka mutta myös oikea on hyvä, tarkat syötöt, hyvä pelinlukutaito, hyvä puolustamaan, treenaa aina täysillä ja henkisesti olen kasvanut vuosien varrella vahvaksi. Minulla on vahva P (personality), potentiaali kehittyä paljon lisää ja erityisesti olen nopea vasenjalkainen hyvin peliä lukeva toppari. Ihmisenä olen tunnollinen, kunnianhimoinen, hyvä keskittymiskyky, nöyrä, määrätietoinen ja minulla on intohimoa menestyä.”

”FC Groningenissa odotan, että pääsen treenaamaan kovien pelaajien kanssa, haastamaan itseäni kunnolla, harjoittelemaan erinomaisissa harjoitusolosuhteissa ja ammattivalmentajien alaisuudessa, sekä pelaamaan kovia ja tiivistempoisia pelejä. Ne pelit ja harjoitukset, joihin olen jo viime vuonna osallistunut Hollannissa ovat paljon nopeampi- ja tiivistempoisempia sekä myös fyysisempiä kuin Suomessa. Jokainen treenaa täysillä ja kilpailu on kovaa. Näin vastuskin on aina kova. Välillä tuntuu, että olen Suomessa päässyt vähän liian helpolla. Odotan että kehityn paljon lisää ja saan lisää voimaa ja fysiikkani paranee entisestään. Siellä on myös hieno uusi harjoittelukeskus ja iso organisaatio omine fyssareineen ja videoanalyytikoineen jne. Resurssit ovat ihan toista luokkaa kuin Suomessa.”

”Tavoitteeni on päästä FC Groningen miesten edustusjoukkueeseen mahdollisimman pian, pysyä Suomen maajoukkueessa, kehittyä mahdollisimman paljon lisää. Pitkällä aikajänteellä tavoitteeni on päästä valioliigaan, olla mukana viemässä Suomen miesten maajoukkuetta EM- ja MM-kisoihin, kehittyä koko ajan lisää ja tehdä pitkä ura ammattilaisjalkapalloilijana.”

Nikolas tuo haastattelussa esille vahvuuksinaan esille asioita kokonaisvaltaisen valmennuksen eri osa-alueilta – tekninen-taktinen, fyysinen, psyykkinen. Taitavuus, pelinluku, fyysisyys ja henkinen vahvuus ovat kaikki tärkeitä osia kokonaisuutta. Halu kehittyä on kova ja tavoitteet korkealla. FC Groningen on paikka, jossa Nikolas pääsee haastamaan itseään hyvissä olosuhteissa, kovia pelikavereita ympärillä olevassa kilpailullisessa ympäristössä ammattimaisessa organisaatiossa. Mahtava mahdollisuus nuorelle potentiaaliselle motivoituneelle pelaajalle. Mielenkiinnolla seuraamme Nikolaksen uraa tästä eteenpäinkin.

Lopuksi vielä Nikolaksen terveiset muille suomalaisille pelaajille, jotka tavoittelevat ammattilaissopimusta ulkomaille.

”Pitää tehdä tosi paljon töitä ja aina treenata täysillä. Laatu on paljon tärkeämpi kuin harjoituksen kesto. Pienestä asti tehdä paljon tekniikkaa ja taitoratoja, harjoitella paljon molempia jalkoja ja treenata koko kroppaa monipuolisesti ja kokonaisvaltaisesti. Fysiikka on tosi tärkeä. Huoltaa joka päivä. Ravinto, nukkuminen jne. Englantilaisvalmentajilta opin, mitä ”fokus” tarkoittaa. He toistivat sitä aina eli kun treenaat tai pelaat, keskity vain siihen, älä säädä mitään muuta. Opin heiltä jo pienenä myös TIPS -ajattelun. Technique, Intelligence, Personality, Speed eli näitä kaikkia pitää vahvistaa ja että P on kaikkein tärkein. Tämän moni unohtaa. Jos se ei ole kunnossa, tärkeä osa puuttuu. Näiden mukaan he aina arvioivat meitä; jokainen kohta erikseen ja se myös perusteltiin hyvin. Äidiltä opin, että tee aina vähän enemmän kuin muut, niin tulet paremmaksi kuin muut, mutta muista myös tärkeä lepo 😊. Välillä äiti ei päästänyt minua kentälle koska piti kiinni Hempan ohjeesta ”yksi täysi lepopäivä viikossa täytyy pitää, että keho palautuu”.

Nikolaksen kootut vinkit pelaajille: Paljon töitä, treenaa täysillä, laatu, monipuolinen ja kokonaisvaltainen harjoittelu, fysiikka, kehonhuolto, paljon taitoharjoittelua pallon kanssa, henkinen vahvuus, keskittyminen, tee enemmän kuin muut, yksi lepopäivä viikossa.

Ja toisaalta valmentajille, jotka ovat pelaajien tavoitteita tukemassa.

”Treenauta pelaajia monipuolisesti pienestä asti, anna vastuuta, haasteita ja luota, ole selkärankainen, anna palautetta mahdollisimman paljon, kerro ja perustele asiat hyvin, pidä yllä hyvää ilmapiiriä, hanki kunnioitus ja arvostus. Vaadi fokusta ja ole myös tarvittaessa tiukka. Tue kun tulee vaikeita hetkiä. Vie jo pienenä ulkomaille koviin turnauksiin, tämä kasvattaa henkisesti. Tuota TIPS -ajattelua voisi enemmän tuoda myös Suomeen ja erityisesti perustella pelaajalle missä ja miksi hän on hyvä, mitä pitää parantaa jne. Ottakaa taustaryhmään mukaan joku tosi hyvä fyssari, joka katsoo kokonaisvaltaisesti rasituksen ja levon suhdetta sekä kasvuun liittyviä rasitustasoja sekä valvoo laadukasta tekemistä esim. voimaharjoitteluliikkeissä, antaa yksilökohtaisia oheisharjoituksia jne. Minulle on ollut tosi paljon hyötyä tästä.”

Nikolaksen kootut vinkit valmentajille: monipuolinen harjoittelu, vastuuta/ osallista, luottamus, palautteenanto ja asioiden perustelu, ilmapiiri, kunnioitus ja arvostus, vaatimustaso, tukeminen, kansainvälisyys, rasituksen ja levon suhde, oikeat suoritustekniikat.

Kiitokset Nikolakselle haastattelusta ja tsemppiä tulevaan!

 

NIKOLAKSEN HARJOITUSVIIKKO TALVELLA 2018-2019

Aamu Ilta
Ma Lämmittelyn jälkeen aluksi nopeus- ja ketteryysharjoituksia n. 15 min jonka jälkeen pallollinen harjoitus. Pallollisen harjoituksen seassa vetoja esim. 3×3 kentän päästä päähän. Kesto n.1,5h. Kotona hyvät venyttelyt Omatoimiset pitkät venyttelyt (1 min. per venytys); kesto n. 20 min.
Ti aamutreeni 7.50-9.15 akatemian treeni tekniikka / pelitreeni tai keväällä edustuksen aamutreeni 9.30-11; pelitreeniä ja juoksuvetoja. Iltatreeni: 15.45-17.15 pelitreeni ja 17.15-18 voimatreeni ja välillä vetojuoksuja. Treenin jälkeen kotona hyvät venyttelyt.
Ke Keskiviikko: lepo. Koulussa liikuntatunnilla eri lajeja.
To Akatemian aamutreeni 7.50-9.15 tekniikkatreeniä + maalitekoa. Iltapäivätreeni: 15.45-17.15 aluksi nopeus- ja ketteryysharjoituksia, pienpeliharjoituksia, vähän vetoja seassa. Kotona illalla myöhemmin omatoimiset pitkät venyttelyt 20 min.
Pe Koulun liikuntatunnilla kuntosalilla erillinen ohjelma kädet, jalat, vatsa, selkä. Iltapäiväharjoitus mikäli ei peliä: nopeus- ja ketteryysharjoituksia, tekniikkaa, pelipaikkakohtaisia harjoituksia. Mikäli la.na peli, silloin on peliin valmistava treeni.
La/ Su Lauantai / sunnuntai: yleensä peli. Lauantaina / sunnuntaina taas omatoimiset pitkät venyttelyt kotona 20 min.
Omatoiminen harjoittelu Tämän lisäksi kerran viikossa noin tunnin kestävän 360 asteisen keskivartaloharjoituksen erillisillä laitteilla NEOssa kerran viikossa. Välillä kaksi kertaa. Toinen keskivartaloharjoituskerta on voinut olla myös viikonloppuna kotona jumppapallolla tehtävä (erillinen ohjelma) keskivartaloharjoitus; kesto n. 50 min. 3x viikossa pitkät venyttelyt erillisen ohjelman mukaan.Lisäksi omatoimista jalkapalloharjoittelua kentällä sekä kodin autotallissa jossa tekonurmi. Lisäksi päivittäin nilkan vahvistustreeniä kotona tasapainolaudalla muutama minuutti. Lisäksi kotona meillä on useampia jalkapalloja olohuoneessa ja pienestä asti aina jossain välissä olen pallotellut niiden kanssa.

Välillä kun treeniviikko on ollut raskas ja kropassa tuntuu, olen pitänyt ylimääräisen lepopäivän tai levännyt toisen päivän treenin.

Haastattelu ja yhteenveto: Hannele Forsman, kehityspäällikkö, Eerikkilä

Kuva: Juha Tamminen, UEFA Development tournament , Eerikkilä

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia