Uusi aurinkopuisto tuottaa kolmanneksen Eerikkilän sähköstä

06.05.2020

Eerikkilän Petri Jakonen ja Solar Finlandin Anu Areva Eerikkilän aurinkopuistossa.

 

Eerikkilä Sport & Outdoor Resort on saanut käyttöönsä kotimaisen, yli 1400 aurinkopaneelin aurinkopuiston.

Salolaisen Solar Finlandin toimittama aurinkopuisto tuottaa vuodessa noin 415 megawattituntia (MWh) eli kolmanneksen koko Eerikkilän sähköntarpeesta. Tulevaisuudessa aurinkopaneeleiden määrää on mahdollista vielä lisätä.

”Vastuu ympäristöstä ja lähiluonnosta kuuluu olennaisena osana vastuullisuusohjelmamme. Puhdas luonto tarjoaa iloa ja hyvinvointia niin asiakkaillemme kuin henkilökunnallemme”, Eerikkilän toimitusjohtaja Petri Jakonen taustoittaa.

Eerikkilässä on tavoitteena puolittaa yrityksen hiilijalanjälki vuoteen 2030 mennessä.

”Haluamme minimoida toimintamme haitalliset ympäristövaikutukset. Tämä tarkoittaa aurinkoenergian hyödyntämisen lisäksi jatkossa toki muitakin arjen ympäristötekoja ja huolenpitoa lähiluonnosta.”

 

Ilman hiilijalanjälkeä

Eerikkilä hankki kotimaisella aurinkovoimalla tuotettua sähköä Solar Finlandilta, joka myös omistaa aurinkopuiston. Eerikkilä ostaa puistossa tuotetun sähkön. Aurinkopuisto on tehty kotimaisilla tuotteilla ja työvoimalla siten, että sen kotimaisuusaste nousee peräti 90 prosenttiin.

”Toteutus on tehty täysin kotimaisilla paneeleilla, telineillä ja asentajilla”, sanoo Solar Finlandin hallituksen jäsen Anu Areva. Yritys sai talvella ensimmäisenä suomalaisena aurinkopaneeleita valmistamana yhtiönä solmittua vientikaupat Thaimaahan.Tähän saakka suunta on ollut päinvastainen, sillä suurin osa Suomenkin aurinkopaneeleista on aasialaista halpatuontitavaraa.

”Aurinkopaneelit ostetaan Suomessa usein vain hinnan perusteella, kun tärkeämpää olisi paneelikohtainen tuotto pitkällä tähtäimellä sekä kotimainen takuu ja huolto. Paneelit ovat kuitenkin käytössä jopa 50 vuotta, jolloin laadulla ja kestävyydellä on todellakin väliä”, Areva sanoo ja painottaa, että ”hiilijalanjälki on otettu huomioon myös paneelien valmistuksessa ja raaka-aineissa”.

Aurinkosähkö on yksi ympäristöystävällisimmistä energiantuotantomuodoista. Aurinkosähkön parhaita ominaisuuksia ovat aurinkosähköjärjestelmien luotettavuus, huoltovapaus ja ympäristöön sulautuvuus muihin energiantuotantomuotoihin verrattuna. Aurinkosähkön tuottamiseen ei tarvita polttoainetta ja tuotanto on sekä päästötöntä että äänetöntä. Huoltovarmuuden kannalta on tärkeää, että aurinkosähkö edustaa hajautettua energiatuotantoa.

Eerikkilän aurinkopuisto. Kuva: Lassi Puhtimäki

 

Aurinkosähkötuotannon kapasiteetti nousussa

Solar Finland on toimittanut lähes samanlaisen aurinkoenergiakentän Saloon Salo Energialle, jossa se tuottaa Salon Uimahalliin, lukioon ja urheiluhalliin aurinkosähköä. Voimalassa on yksikide- ja monikidepaneeleita. Voimalan teho on nykyisin noin 1MW. Energiaviraston sähkön jakeluverkonhaltijoilta keräämien tietojen mukaan vuoden 2018 lopussa sähköverkkoon liitettyä aurinkosähkötuotantoa oli noin 120 megawattia (MW). Vuodesta 2017 sähköverkkoon liitetyn aurinkosähkötuotannon kapasiteetti kasvoi peräti 82 prosenttia.

Aurinkosähkön osuus sähkön pientuotannosta on noin 60 prosenttia. Sähkön pientuotanto vastaa reilua 1 prosenttia Suomen sähkön kokonaistuotantokapasiteetista. Suomi on kuitenkin aurinkosähkön tuottajana reippaasti jäljessä vertailukelpoista maista. Vuositasolla Suomessa on suurin piirtein saman verran aurinkoa kuin esimerkiksi Saksassa tai Tanskassa, mutta Saksassa aurinkosähköä tuotetaan 300 kertaa ja Tanskassakin noin 15 kertaa enemmän asukasta kohti kuin Suomessa.

Mitä vastuullisuus meille tarkoittaa? Tutustu tarkemmin aiheeseen.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia