Ekkono Footbaöö Camp Eerikkilä 2022

Jalkapallon testit ja tavoitetasot

Jalkapallon testivideot

Tavoitetasot

Miten tavoitetasot on määritetty

Ikäluokkakohtaiset tavoitetasot on määritetty vuosilta 2015–2023 kerätystä jalkapalloilijoiden laajasta testausaineistosta kansainvälisiä referenssiarvoja hyödyntäen. Tavoitetasot on määritetty kronologisen iän mukaan tasoille 1–5. Menetelmänä on käytetty prosenttipistettä, jolloin taso 5 tarkoittaa parasta 10 % saman ikäisten pelaajien testausaineiston tuloksista, taso 4 parasta 25 %, tason 3 parasta 45 %, taso 2 parasta 70 % ja loput sijoittuvat tasolle 1. Referenssiarvoja on hyödynnetty pääosin yli 15-vuotiaiden pelaajien tavoitetasojen määrittelyssä. 10–15-vuotiaiden pelaajien tavoitetasojen määrittelyssä on hyödynnetty testausaineistoa, jossa on mukana kansainvälisten turnaustapahtumien yhteydessä kerättyä aineistoa. Taso 5 kuvastaa sitä, että ominaisuus on kansainvälisellä kärkitasolla, taso 4, että ominaisuus on kansallisella kärkitasolla, taso 3 sitä, että ominaisuus on hieman yli kansallisen keskitason, taso 2, että ominaisuus on hieman alle kansallisen keskitason ja taso 1 tarkoittaa, että ominaisuus on alle kansallisen keskitason.

Poikkeukset

Lajitekniikkatesteissä eli pujottelussa ja syötössä käytetään kolmiportaista asteikkoa, jolloin taso 3 tarkoittaa sitä, että ominaisuus on kansainvälisellä ja kansallisella kärkitasolla, taso 2, että ominaisuus on lähellä kansallista keskitasoa ja taso 1, että ominaisuus on alle kansallisen keskitason.

Tyttöjen ja naisten lineaarinopeuden tavoitetasoissa (5 m, 10 m, 20 m ja 30 m) prosenttipisteet määrittyvät seuraavasti: taso 5 = 25 % parasta, taso 4 = 45 % parasta, taso 3 = 70 %, taso 2 = 85 % ja loput sijoittuvat tasolle 1. Tasomäärittelyn perustana on käytetty naisten kansainvälisistä otteluista mitattua huippunopeutta.

Toteutus

Tavoitetasot on toteutettu yhteistyössä Suomen Palloliiton ja Eerikkilän Urheiluopiston kanssa. Ohjausta ja näkemyksensä työlle ovat antaneet Jyväskylän yliopisto sekä fyysisen valmennuksen parissa toimivat jalkapallovalmentajat ja asiantuntijat.

Tavoitetaso (1-5)Kuvaus
5ominaisuus on kansainvälisellä kärkitasolla
4ominaisuus on kansallisella kärkitasolla
3ominaisuus on hieman yli kansallisen keskitason
2ominaisuus on hieman alle kansallisen keskitason
1ominaisuus on alle kansallisen keskitason

Lisätiedot

Elisa Hakamäki

Head of Physical Performance, Fyysisen valmennuksen asiantuntija