Eerikkila-Luontokeskus-Liesjarvi-melonta

Lähialueen luontokohteet

Eerikkilän välittömästä läheisyydestä löydät useita upeita kohteita, jotka tarjoavat kävijälleen hienoja luontoelämyksiä. Ohjeet ja välineet luontokohteista nauttimiseen saat suoraan Luontokeskuksesta!

Luontokeskus-Ruostejarvi

Ruostejärven virkistysalue

Ruostejärven virkistysalue sijaitsee Luontokeskuksen yhteydessä. Järvi tunnetaan kirkkaista vesistään ja uimiseen hyvin soveltuvasta hiekkapohjastaan, ja uimaan pääsee suoraan Luontokeskuksen hiekkarannalta tai Eerikkilän saunarannasta.  Luontoretken kruunaa makkarat tai kahvit laavupaikalla.

Hyödynnä retkelläsi Hämeen Luontokeskuksen palvelut: alueelta löytyy uimaranta pukuhuoneineen, laavu, luontopolkuja, kahvila ja pieni matkamuistomyymälä.

Luontokeskus on suljettu remontin vuoksi 15.8.2021 asti. Välinevuokraus, kahvila- ja ravintolapalvelut  Eerikkilän puolella.

Saapuminen luontokeskukselle ja Ruostejärven virkistysalueelle

Lue myös: Retkipaikka perheretkellä Ruostejärvellä

Ruostejärven virkistysalue luontoon.fi-sivulla

Eerikkila-Luontokeskus-Liesjarvi-ilmakuva

Liesjärven kansallispuisto

Liesjärven Kansallispuisto sijaitsee Tammelassa Hämeen järviylängöllä. Kansallispuisto on suurimmaksi osaksi tuuheiden metsien ja metsäisten pienten soiden peitossa. Vesistöt ovat hyvin melottavissa ja rantaviivaa löytyy noin 50 km. Liesjärven ehkä tunnetuin nähtävyys on matala ja hiekkainen Kyynäräharju, jonka voi perinteisen kävelyn lisäksi kulkea maastopyörällä.

Hämeen Luontokeskukselta voit jatkaa Liesjärvelle merkittyä Hämeen Ilvesreittiä pitkin. Matkaa kertyy Kyynäränharjulle n. 6 km ja Korteniemen perinnetilalle n. 11 km.

Lue myös: Retkipaikka kanoottiretkellä Liesjärvellä
Liesjärven kansallispuisto luontoon.fi – sivulla
Korteniemen perinnetilan aukioloajat, tapahtumat ja opastukset

Aktiviteetit_Eerikkilä-luontokohteet

Torronsuon kansallispuisto

Torronsuon kansallispuisto on saavutettavissa Etelä-Suomen isoista kaupungeista reilun tunnin ajomatkalla. Suomen syvimmän suon läpi voi helposti kulkea kesällä pitkospuita pitkin ja talvella avarista maisemista nauttien suksilla tai lumikengillä. Keväisin ja syksyisin voit bongata muuttolintuja, mutta alue tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa ympäri vuoden.

Hämeen Luontokeskukselta voit jatkaa Torronsuon eteläiseen reunaan Ilvesreittiä pitkin, mutta kätevimmin suolle pääset Kiljamosta, jonne autolla siirtyy 15 minuutissa.

Lue myös:

Retkipaikka öisellä Torronsuolla

Torronsuo luontoon.fi -sivulla

Eerikkila-Luontokeskus-SaarenKansanpuisto

Saaren kansanpuisto

Saaren kansanpuisto Tammelassa on ollut jo vuosikymmeniä tunnettu virkistys- ja vapaa-ajanviettopaikka. Luonnoltaan ja kulttuurihistorialtaan arvokas alue soveltuu erinomaisesti päiväretkikohteeksi erityisesti perheille. Opastetut helppokulkuiset polut, taukopaikat ja oheispalvelut tarjoavat miellyttävän tavan tutustua alueen kauniisiin järvi- ja harjumaisemiin. Suujärven puolella uimareita palvelee laiturit hyppytorneineen. Kuivajärven puoli soveltuu hyvin pikku-uimareille sillä ranta on mukavan matala ja hiekkapohjainen.

Lue lisää Saaren kansanpuistosta luontoon.fi-sivulta.

Retkellä kannattaa pistäytyä myös Kaukolanharjun näkötornilla. Puurakenteisesta tornista avautuu maisema, jonka ympäristöministeriö valitsi vuonna 1993 yhdeksi maamme kauneimmaksi maisema-alueeksi.

Tornin aukioloajat näet täältä

Eerikkila-Luontokeskus-Iso-Melkutin

Iso-Melkuttimen retkeilyalue (Loppi)

Kirkasvetinen Iso-Melkutin on alueen ehdoton helmi. Järven sinisenä hohtava vesi houkuttelee kesäretkellä pulahtamaan uinnilla ja useat tulipaikat polkujen varrella tarjoavat oivallisen mahdollisuuden kahvitauon pitämiseen.

Pimeän tullen Melkuttimen tähtitaivas loistaa kirkkaana lähes täysin ilman valohäiriöitä, ehdottomasti vierailun arvoinen paikka.

 

Koulutus-valmennus-Eerikkilä-herokuva

Retkeilijän muistilista

Retkelle lähtiessä kannattaa aina tarkastaa viimeisin sääennuste, jotta erilaisiin keleihin olisi helpompi valmistautua ja pääsisi nauttimaan retkestä säähän sopivilla varusteilla. Eerikkilän läheisyydessä polut ovat pääosin hyvässä kunnossa ja helppokulkuisia. Lisää yksityiskohtaista apua ja karttoja voi pyytää vastaanotosta.

Ota päiväretkelle mukaan:

 • Päiväreppu
 • Juomapullo
 • Evästä
 • Matkapuhelin, jossa Eerikkilän vastaanoton tai Luontokeskuksen asiakaspalvelun numero
 • Alueen kartta
 • Wc-paperi
 • Tulitikut ja puukko, jos haluat tehdä tulet

Torronsuo Tammela

Vastuullinen retkeilijä

Retkeilemällä vastuullisesti, luontoa ja muita retkeilijöitä kunnioittaen säilyy ympäröivä luontomme kauniina myös seuraaville retkille ja retkeilijöille. Huomioithan siis tärkeimmät ohjenuorat:

 • Luonnon kunnioittaminen
 • Jokamiehenoikeudet, poikkeavuudet esim. kansallispuistoissa
 • Metsäpalovaroitukset, tulenteko
 • Roskattomuus
 • Liikkuminen ja leiriytyminen

Tarkemmat ohjeet löydät mm. Metsähallituksen retkietiketistä.

Tutustu myös kohdealueen sääntöihin luontoon.fi -palvelussa.

Eerikkilä on lähellä

Eerikkilä Sport & Outdoor Resort

Urheiluopistontie 138

31370Eerikkilä (Tammela)

100 km Turusta 100 km Helsingistä 240 km Jyväskylästä 320 km Vaasasta 120 km Tampereelta