Salibandyanalyysi todentaa pelaajien suorituskyvyn muutosta

20.06.2024

Keväällä valmistui ensimmäinen osa FBA- ja MAAJOUKKUETIE-prosesseihin osallistuneiden pelaajien pitkäaikaisseurannasta. Fyysisteknisen suorituskyvyn kehitys vuosina 2015–2023 analyysin tavoitteena oli tarkastella muutosta pelaajien ominaisuuksissa eri ikäluokkien välillä pidemmällä aikajänteellä. Analyysi toteutettiin P13-, P14- ja P15-sarjojen ikäluokilla. Mukana analyysissä oli 2002–2011 -syntyneiden ikäluokat. Otantana käytettiin 90 parhaan pelaajan testituloksia kunkin ikäluokan kohdalta.

Analyysin havaintojen mukaan selvä kehitysaskel havaittiin lähes kaikissa ominaisuustesteissä kahden ensimmäisen seurantavuoden jälkeen. Tämän jälkeen kehitystrendi on noudatellut aaltomaista liikettä. Selvin viimeaikaisin kehitys suorituskyvyn tasossa havaittiin P15 sarjalla kevennyshypyssä ja 20 metrin suorassa juoksunopeudessa kestävyyden ollen keskimäärin hyvällä tasolla jo pidemmän aikaa.

Ikäluokkakohtaisella pitkittäisseurannalla voidaan pyrkiä havaitsemaan valmennuksellisten valintojen ja harjoittelun vaikuttavuutta ominaisuuksien kehittymiseen yliajan. Jos esimerkiksi havaitaan selkeitä haasteita pelaajien ominaisuuksissa, on ominaisuuksien kehittämiseen tärkeää pyrkiä vaikuttamaan sopivalla harjoittelulla huomioiden nuorten pelaajien pitkäjänteisen kehittämisen periaatteet. Analyysiä hyödynnetään valmentajakoulutuksissa.

Joukkuelajeissa on myös tärkeää kiinnittää huomiota sekä yksilöihin että laajan pelaajamäärän kehittymiseen. Siten kehittymisen seurantaa on tärkeää tehdä laajemmallakin pelaajaotannalla, jolloin voidaan saada näkemystä lajin harjoittelukulttuurin vaikutuksiin. Tavoite on luoda nuorille pelaajille valmiudet kehittyä ominaisuuksissa myös aikuisena.

Samoin hyvät pohjaominaisuudet luovat perustaa pelaajan pitkälle ja terveitä harjoituspäiviä sisältävälle uralle. On myös arvovalinta lajilta panostaa nuorten pelaajien ominaisuuksien kehittämiseen, jolloin jokainen pelaaja saa hyvät lähtökohdat aikuisuuteen kuntonsa puolesta sekä tarvittavat tiedot ja taidot oman kunnon kehittämiseksi.

Analyysi ei suinkaan jää tähän, vaan syksyllä työ täydentyy ja syventyy tyttöpuolen analyysillä sekä psyykkissosiaalisista kyselyistä kerätyllä seurantatiedolla.

Elisa Hakamäki
Kirjoittaja on Eerikkilän fyysisen valmennuksen asiantuntija

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Eerikkilälle sekä Green Key että Sustainable Travel Finland jatkosertifikaatit

04.07.2024 | Uutinen, Vastuullisuus