Villa Erikin remontti on valmistunut ja kesäkahvila on avoinna kaikille alueella liikkuville. Villa Erikin nimi ja sisätilan kuvat sekä tarinat kunnioittavat Eerikkilän perustajaa Erik von Frenckelliä, merkittävintä suomalaisen liikunnan ja urheilun vaikuttajaa ja johtajaa.
Eerikkilä Sport & Outdoor Resortin viime vuonna Metsähallitukselta ostama Hämeen Luontokeskus on käynyt talven aikana läpi pintaremontin ja palvelee nyt niin yksityisiä kuin yritysasiakkaita. Villa Erikin kesäkahvila on avoinna päivittäin 7.8.2022 asti.
Villa Erik sai nimensä Eerikkilän perustajan Erik von Frenckellin mukaan. Sisätiloissa pääsee tutustumaan Erikin elämästä kertoviin kuviin ja tarinoihin ja hänen mittaviin töihinsä suomalaisen urheilun, olympialiikkeen, politiikan ja yhteiskunnallisten hankkeiden parissa. Kuvat ja tarinat on toteutettu yhteistyössä Urheilumuseon kanssa.
”Meidän eerikkiläläisten keskeinen tehtävä on vaalia Erik von Frenckellin perintöä siten, että Eerikkilä olisi joka päivä vähän parempi. Parhaiten se toteutuu auttamalla asiakkaitamme voimaan hyvin ja menestymään. Tässä työssä keskiössä on suomalaisen jalkapallon ja salibandyn kehityksen tukeminen, joka on myös Eerikkilän olemassaolon oikeutus”, kertoo Eerikkilän toimitusjohtaja Petri Jakonen.
Mikael von Frenckell, jolle Erik oli isoisän veli, on kiitollinen Erikin saamasta huomiosta ja erityisesti siitä, että näyttely tuo esiin hänen monipuolista taustaansa myös urheilun ulkopuolelta.
”Hän oli joka paikan Erik, energiaa ja optimismia riitti. Hän oli myös äärimmäisen verkottunut niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Helsinki, urheilu ja isänmaa olivat hänelle kaikista tärkeimpiä”, Mikael von Frenckell taustoittaa.
”Erik von Frenckell on suomalaisen liikunnan ja urheilun merkittävin vaikuttaja ja johtaja”, tiivistää Urheilumuseon erityisasiantuntija ja Eerikkilän historiikin kirjoittanut Jouni Lavikainen.
Eerikkilän omistavan Palloilu Säätiön puheenjohtaja Raimo Sarajärvi kiittelee Eerikkilässä tehtyjä tekoja kulttuurin ja historian ylläpitämiseksi.
”Eerikkilässä on upea johto ja henkilökunta, joka tekee työtä suurella sydämellä. Toimintaa kehitetään päättäväisesti mutta maltillisesti. Upea juttu, että myös historiaa kunnioitetaan näin.”
Villa Erik on idyllinen ja luonnonläheinen paikka pienten perhejuhlien tai yritystilaisuuksien järjestämiseen. Villa Erikin kesäkahvila palvelee 7.8. asti päivittäin (ma-la 11-18 ja su 11-16). Tarjolla on tuoreita leivonnaisia, täytettyjä leipiä ja muuta välipalaa, virvokkeita, makeisia ja jäätelöä.
Kahvittelun lomassa voit tutustua Eerikkilän perustajasta Erik Von Frenckellistä kertoviin kuviin ja tarinoihin, jotka on toteutettu yhteistyössä Urheilumuseon kanssa. Voit seurata Villa Erikiä Instagramissa.
Kuka oli Erik von Frenckell?
Helsingissä 15.11.1887 syntynyt Erik lähti 18-vuotiaana opiskelemaan Dresdenin teknilliseen yliopistoon Saksaan, jossa hänen urheilukipinänsä roihahti liekkeihin. Erik harrasti monipuolisesti eri lajeja, mm. maahockeytä, mäkihyppyä, yleisurheilua, kelkkailua, ilmailua ja autoilua. Pian diplomi-insinööriksi valmistumisensa jälkeen Erik meni naimisiin Ester-Margaret Lindbergin kanssa ja aloitti työuransa Saksassa.
Tukholman vuoden 1912 olympialaisten suomalaismenestys nostatti jo tuolloin Erikissä unelman olympialaisten saamisesta Suomeen. Muutettuaan Saksasta takaisin Suomeen ja nähtyään kotimaassaan ensimmäisen jalkapallo-ottelunsa paikan päällä, Erik saa ajatuksen ensimmäisestä Suomeen rakennettavasta nurmipintaisesta jalkapallokentästä. Helsingin Töölöön rakentunut kenttä tunnetaan Bolliksen kenttänä ja se on yhä aktiivisessa käytössä. Pallokentän vihkiäistilaisuudessa Erik ehdotti myös Olympiastadionin rakentamista kentän viereen ja alkoi työskennellä ehdotuksensa edistämiseksi.
Vuonna 1918 Erik von Frenckell valittiin Suomen Palloliiton puheenjohtajaksi. Seuraavana vuonna hänet valittiin Helsingin ja koko Suomen ensimmäisen liikuntalautakunnan puheenjohtajaksi sekä Suomen Olympiakomitean jäseneksi.
40-vuotiaana Erik nosti merkittävästi profiiliaan kansainvälisenä urheiluvaikuttajana, kun hän onnistui hankkimaan Kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n kongressin Suomeen. Säätytalolla pidetyssä kongressissa hänet valittiin FIFA:n hallitukseen.
Erikin vuosikymmeniä odotettu unelma saa täyttymyksen, kun KOK myönsi Helsingille vuoden 1952 kesäolympialaiset. Tämä oli pitkälti Erikin työn ansiota ja häntä voidaankin kutsua Helsingin olympiakisojen isäksi. Hän nousi itseoikeutetusti kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtajaksi ja seuraavana vuonna viimein myös KOK:n jäseneksi.
Olympiastadionin rakentaminen alkoi vuonna 1934. Vuonna 1945 Erik von Frenckell myi nimelliseen hintaan Suomen Palloliitolle 15 hehtaaria Saaren kartanon maita. Eerikkilän ensimmäinen opistorakennus, Villa Hirsihovi, valmistui kaksi vuotta myöhemmin. Siitä lähtien Eerikkilä on ollut Suomen jalkapallon koti, jossa jo vuoden 1952 Olympialaisiin osallistunut miesten jalkapallomaajoukkue valmistautui otteluihinsa.
”Olen aina ajatellut, että jalkapalloilijoillemme on saatava oma ”koti”, paikka, missä sekä nuorukaiset että varttuneemmat rauhassa voisivat valmentautua ja vaikkapa käyttää joitakin päiviä lepoon luonnon rauhassa etäällä kaikesta maailman melusta.”
– Erik von Frenckell
Olympialaisten jälkeen Erik von Frenckell luopui 34 vuoden mittaisesta Palloliiton puheenjohtajuudesta ja ryhtyi puheenjohtajaksi Palloilu Säätiöön, jolle Eerikkilän omistus siirtyi Palloliitolta. Vuonna 1970 Erik von Frenckell ylsi sijalle 12 saksalaisen Sport-Illustrierte -lehden listalla maailman merkittävimmistä urheilujohtajista. Erik von Frenckell kuoli vuonna 1977 ollessaan 89-vuotias.