E.Pod erikoisjakso: Huuhkaja- ja Helmaripolku – Tasoerot kansainvälisiin joukkueisiin – Kuuntele podcast

10.03.2023

E.Podin erikoisjaksossa keskustellaan suomalaisten ja kansainvälisten jalkapallojunioreiden tasoeroista. Keskustelun pohjana toimivat Huuhkaja- ja Helmaripolun kansainvälisten turnausten ottelut ja testitulokset.

Huuhkajaliiga ja Helmariliiga huipentuvat aina loppuvuodesta pelattaviin kansainvälisiin turnauksiin. 12-14- vuotiaille tarkoitettuihin turnauksiin pääsevät suomalaisseuroista mukaan Huuhkaja-Helmariliigan kautta tiensä kauden huipennukseen selvittäneet joukkueet.

Jaksoa isännöi Eerikkilän jalkapallopalveluiden päällikkö Antti Kekkonen vierainaan FC Hongan valmennuspäällikkö Kimmo Eronen ja Eerikkilän valmennuspäällikkö Erkki Valla.

Kansainvälisten turnausten tavoitteena on päästä pelaamaan laadukkaita otteluita sekä vertailemaan keskiarvotasolla suomalaispelaajien tasoa kansainväliseen tasoon.

“Kansainvälisten joukkueiden taso oli erittäin korkea Raaka fakta eli tulokset kertovat, että erot ovat isoja kansainvälisten joukkueiden hyväksi”, Erkki Valla kiteyttää.

Turnauksen aikana pojat pelasivat kokonaisuudessaan reilut 60 ottelua, joista kansainväliset joukkueet voittivat 50 ottelua ja suomalaiset 5 (loput tasan). Kaikissa pelatuissa ikäluokissa kansainvälinen joukkue voitti oman ikäluokkansa tapahtuman.

Tyttöjen turnauksissa tulokset olivat hieman toisenlaisia. Tulosten valossa suomalaisjoukkueet pärjäsivät ihan hyvin ja voitot menivät kansainvälisten ja suomalaisten joukkueiden kesken tasan 19-19. Kansainvälisten joukkueiden taso ei tosin ollut aivan samaa tasoa poikiin verrattuna.

Missä suomalaiset jäivät eniten jälkeen?

“Pelaajan toiminta pallon kanssa, kyky ratkoa ongelmia vaikeissa tilanteissa laadukkaasti sekä maalintekopaikan rakentaminen”, Valla luettelee.

“Ratkaisut ja erot syntyivät erityisesti yksilön tai muutamien yksilöiden tuloksena”, Eronen jatkaa.

Mitkä olivat muut silmiinpistävimmät erot yksilöiden välillä? Mitä keskustelijat ajattelevat kilpailullisuudesta suomalaisten ja kansainvälisten joukkueiden välillä? Miksi he näkevät, että suomalaisissa sarjoissa parhaat hyökkääjät saavat omassa arkiympäristössään liian helposti maalintekotilanteita. Entä minkälaisia harjoittelumääriä kansainvälisille tavoitteellisille pelaajille kertyy ja miten paljon se eroaa suomalaisten harjoittelumääristä?

Huuhkajaliigan kansainvälisiin turnauksiin osallistuneet joukkueet

HJK, Ilves, Gnistan, OLS, VJS, Honka, TPS, KäPa, KuPS, EPS, FC Midtjylland, Shamrock  Rovers, Vitesse ja Hammarby IF

Helmariliigan kansainvälisiin turnauksiin osallistuneet joukkueet

HJK, Ilves, EPS, NuPS, FC Espoo, KaaPo, FC Nokia, TPS, Honka, KuPS ja JyPK, FC Nordsjaelland, Hammarby IF ja Brommapojkarna

Voit kuunnella jakson yläpuolelta tai Spotifyista tai Suplasta.

Kuuntele edellinen jakso: Nuoren urheilijan hyvä arki

 


E.Pod – Urheilijan polku on podcast urheilusta ja urheilijaksi kasvamisesta.

Autamme yhdessä vieraidemme kanssa urheilevien lasten ja nuorten vanhempia ymmärtämään ja tukemaan lapsia urheilijaksi kasvamisen eri vaiheissa.

 

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia