Huuhkaja- ja Helmaripolku jatkuu syksyllä – datasta tehty tärkeitä huomioita

10.05.2023

Huuhkaja-Helmariliigan pelit jatkuvat syksyllä. Kerättyä dataa hyödynnetään koulutuksissa ja toiminnan suunnittelussa. Uusi MyE.Way-järjestelmä otetaan käyttöön vaiheittain.

Huuhkaja- ja Helmaripolun tapahtumien yhteydessä pelattavan Huuhkaja-Helmariliigan ottelut on saatu kevään osalta pelattua. Eerikkilässä järjestettiin yhteensä 17 tasojen 4-5 tapahtumaa 10-15-vuotiaiden ikäluokissa. 12-14 -vuotiaissa pelit jatkuvat syksyllä ala- ja yläloppusarjoissa sekä huipentuvat loppuvuonna pelattaviin kansainvälisiin turnauksiin, joissa suomalaisjoukkueet pääsevät haastamaan kansainvälisiä huippuja. Muissa ikäluokissa pelit jatkuvat syksyllä kevään tapaan, mutta niissä ei ole ala- tai yläloppusarjoja eikä kansainvälisiä turnauksia.

“12-14-vuotiaiden ala- ja yläloppusarjoihin menevät joukkueet ovat nyt selvillä tasojen 4-5 osalta. Lisäksi muutama joukkue selvitti tiensä suoraan ikäluokkansa kansainväliseen turnaukseen. Loput kansainvälisten turnausten joukkueista selviävät yläloppusarjojen jälkeen”, kertoo Eerikkilän jalkapallopalveluiden päällikkö Antti Kekkonen.

Kekkonen kertoo, että isossa kuvassa kevään tapahtumat ja ottelut sujuivat hyvin. Hän nostaa kuitenkin esiin suomalaisten jalkapallojunioreiden tulevaisuuden kannalta tärkeän, huomiota vaativan seikan.

“Maalinteko, maalinesto ja laukaukset. Meillä on otteluita, joissa näitä tulee todella vähän.  Sen perässä jatkamme kovasti töitä, jotta saisimme lisättyä maalintekotilanteiden ja laukausten määrää.”

Miten tämä asia on huomioitu toiminnassa ja miten se voitaisiin huomioida kotona?

“Tapahtumien yhteydessä on pidetty täydennyskoulutuksia valmentajille ja valmennuspäälliköille. Olemme analysoineet kansainvälisistä peleistä saatua dataa ja pyrkineet ikäluokittain nostamaan esiin asioita, missä olemme hieman jäljessä kv-tasoa ja mihin meidän täytyy erityisesti kiinnittää huomiota. Tärkeänä nostona sieltä löytyy esimerkiksi 1vs1 -pelaaminen. Miten pääsisimme viimeisellä kolmanneksella entistä enemmän ohi pelaajasta tai ainakin saisimme jalan vapaaksi. Pelaajan henkilökohtaiseen taitotasoon liittyvät asiat ovat äärettömän tärkeitä”, Kekkonen tiivistää.

Tiedolla johtamista on päästy viemään konkretiaan monella muullakin tavalla. Ominaisuusseurannan eli testien sekä kyselyjen tulosten perusteella on tehty vertailua kansainväliseen tasoon ja pohdittu toimenpiteitä.

Myös uusi MyE.Way-järjestelmä on saatu käyttöön. Ominaisuuksia lisätään siihen asteittain, joten toistaiseksi myös vanha järjestelmä on käytössä rinnakkain uuden järjestelmän kanssa.

Lisäksi Huuhkaja- ja Helmaripolun yhteistyöseurojen kanssa on tehty tiivistä yhteistyötä toiminnan tulevaisuuden suunnittelussa.

“Kesäkuussa pääsemme esittelemään Huuhkaja- ja Helmaripolkua vuodesta 2024 eteenpäin”, Kekkonen lupaa.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia