Huuhkaja- ja Helmaripolun kehitystyö etenee: ”Matka kohti yhteistä visiota on alkanut”

27.03.2024

Suomalaisen jalkapallon pelaajakehityksen alustana toimivan Huuhkaja- ja Helmaripolun suuntaa on kirkastettu viimeisen vuoden aikana yhdessä Palloliiton, sen strategisena kumppanina toimivan ja toiminnan 4.-5-tasojen palvelutoiminnasta vastaavan Eerikkilän sekä yhteistyöseurojen kanssa. Viime vuoden aikana toiminnalle määriteltiin visio, missio, tavoitteet sekä ydinprosessit, joita on nyt lähdetty viemään konkretiaan tavoitteisiin pääsemiseksi.

Yhteinen polku kansainväliselle huipulle edustaa seurojen, Palloliiton ja Eerikkilän yhteisesti muotoilemaa visiota Huuhkaja- ja Helmaripolulle vuosille 2024–2030. Tavoitteita on kolme:

1. vähintään sadan (100) suurimman seuran sitoutuminen Huuhkaja- ja Helmaripolkuun vuoteen 2025 mennessä 2. suomalaisten miespelaajien yhteenlaskettu markkina-arvo on enemmän kuin 150 miljoonaa euroa vuoteen 2030 mennessä ja
3. Suomen 10 parasta naispelaajaa pelaavat enemmän kuin 40 prosenttia peliajasta maailman TOP5-sarjojen seuroissa vuoteen 2030 mennessä.

Tavoitteiden toteutumisen tukena ja rakennuspalikoina kohti visioita toimivat viisi valittua ydinprosessia: 1. voittamiseen tähtäävä urheilukulttuuri 2. pelaajakehityksen tiedolla johtaminen 3. osaamisen kehittämisen alustana toimiminen seuroille ja 4. pelaajakehitystä tukeva kilpailutoiminta. Kaikkia edellä mainittuja prosesseja yhdistää 5. vahva kansainvälisyyden näkökulma mm. tiedon jakamisessa ja vertailussa.

”Olemme nyt kirkastaneet suuntaa ja yhteisiä kehitystoimenpiteitä saavuttaaksemme tavoitteet, jotka ovat tosi kovia. On selvää, että tavoitteisiin pääsemiseksi pitää tapahtua merkittävää muutosta jokapäiväisessä toiminnassa”, Eerikkilän urheilun ja koulutuksen johtaja Hannele Forsman-Lampinen sanoo.

 

Käytännön toimet vauhtiin

Huuhkaja-ja Helmaripolun toimintaan tehtiin tavoitteet huomioiden konkreettisia uudistuksia jo vuodelle 2024. Esimerkiksi valtakunnallinen ohjelma (T4–T5) jaettiin kolmeen eri ikävaiheeseen (10-vuotiaat, 11–14-vuotiaat ja yli 15-vuotiaat). Lisäksi jo aiemmin luotiin 12–14-vuotiaiden alueellisia Huuhkaja-Helmariliigan otteluita pelaaville seuroille mahdollisuus hakea mukaan Huuhkaja- ja Helmaripolun T1–T3 -ohjelmaan. Uudistusten tavoitteena on paitsi kulkea vision mukaisesti yhteistä polkua kansainväliselle huipulle, myös palvella mahdollisimman monenlaisia seuroja sekä niiden valmentajia ja pelaajia. Palloliitto, Eerikkilä ja yhteistyöseurat ovat työstäneet myös muita konkreettisia toimenpiteitä, joiden avulla tavoitteisiin halutaan yltää.

”Urheilutoiminnan johtamisen näkökulmasta olennaista on varmistaa, että kehitystilatavoitteet löytyvät seuran vaikuttavuusmallista ja niiden tilaa käydään läpi säännöllisesti. Urheilusisältöjen kannalta yksi keskeinen yhteinen tavoite on pelaajien omatoimisen liikunnan lisääminen, jonka lisäämiseksi tehdään rohkeasti seuroissa kokeiluja ja kokemuksia jaetaan Huuhkaja- ja Helmaripolun yhteisissä foorumeissa. Kokeilujen vaikuttavuuteen päästään kiinni seuraamalla harjoitusmääriä MyE.Way mobiiliapplikaation kautta”.

 

Kirkas tulevaisuus

Huuhkaja-ja Helmaripolulla on vuonna 2024 mukana yhteensä 94 seuraa ja Huuhkaja-Helmariliigaa pelataan peräti 292 seurassa.

Palloliiton urheilutoimenjohtaja Aki Hyryläinen kertoo olevansa tyytyväinen Huuhkaja- ja Helmaripolun toiminnan sekä tähänastisen kehitystyön etenemiseen ja näkevänsä konseptilla kirkkaan tulevaisuuden. Samalla hän muistuttaa työtä olevan edessä vielä monella saralla.

”Huuhkaja- ja Helmaripolku on konseptina hirveän tärkeä alusta koko suomifutiksen kehitykselle ja kohtaamispaikka pelaajille sekä valmentajille. Olemme saaneet entistä enemmän seuroja sitoutumaan toimintaan varsinkin tasoille 1–3, lisäksi valtakunnallisille tasoille 4–5 oli viimeksi ennätysmäärä hakijoita. Tavoitteenamme on saada seurat keskustelemaan ja vaihtamaan tietoa keskenään yhä enemmän myös näiden tapahtumien ulkopuolella. Yhteisenä kunnianhimoisena tavoitteenamme on kehittää suomalaista jalkapalloa, tämä tulee näkymään myös Palloliiton toukokuussa hyväksyttävässä uudessa strategiassa”, Hyryläinen lupaa.

 

Verkostoitumisesta kilpailuetu

Uutena seurana Huuhkaja- ja Helmaripolun valtakunnalliselle tasolle tulleen seinäjokelaisen SJK:n urheilutoimenjohtajan Jyri Hietaharjun mukaan on erityisen tärkeää, että seuroja osallistetaan toiminnan kehittämiseen. Hänen mukaansa asetetut tavoitteet suomalaisen futiksen kehittymiselle ovat kovat, kuten pitää ollakin.

”Niiden toteutuminen vaatii tasonnostoa meiltä kaikilta omissa toimintaympäristöissämme. Se, että vaihdamme tietoa seurojen kesken, on jopa poikkeuksellista moneen maahan verrattuna. Se on myös meidän kilpailuetumme isoja maita vastaan. Lisäksi tarvitsemme riittävän kovia pelejä ja Huuhkaja- Helmariliigat ovat tähän varmasti yksi ratkaisu. Haasteenamme on, että Suomi on aika pitkä maa. Ehkä jonkinlaiset yhdistelmäjoukkueet voisivat tulevaisuudessa olla yksi vaihtoehto”, Hietaharju pohtii.

Myös FF Jaro Pietarsaaresta on uusi seura Huuhkaja- ja Helmaripolun valtakunnallisella tasolla. Seuran toiminnanjohtaja Jessica Korva iloitsee pienen paikkakunnan seuran pääsystä isompien joukkoon.

”Odotamme innolla, että pääsemme pelaamaan kovia pelejä, se on sekä pelaajien että seuran kannalta tärkein asia. Uskon, että yhteistyöllä ja verkostoitumisen avulla olemme kaikki vahvempia.”

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Ravintolamme palvelut uudistuvat 3.4. alkaen

28.03.2024 | Uutinen, Yleinen