Marko Haverinen: ”Fyysisen kapasiteetin kehittäminen huomioitava harjoittelussa”

10.09.2022

 

Marko Haverinen esitteli salibandyn fyysisen lajianalyysin tuloksia ja johtopäätöksiä Eerikkilässä järjestetyssä World Floorball Summit -seminaarissa 10.9.2022

 

 

Varalan urheiluopiston tutkimusaseman johtaja Marko Haverinen esitteli lajin fyysisen lajianalyysin tuloksia ja johtopäätöksiä Eerikkilässä Salibandyn Superlauantaina järjestetyssä kansainvälisessä salibandyseminaarissa World Floorball Summitissa.

Analyysin ensimmäisiä tuloksia julkaistiin jo toukokuussa. Tuolloin kerrottiin muun muassa, että lajin kirkkaimmat huiput erottuvat edukseen nopeudessa ja räjähtävyydessä, ei kestävyydessä, kuten usein kuvitellaan. Analyysin tulosten perusteella tehtiin johtopäätöksiä, joiden mukaan fysiikkaharjoittelua ja lajiharjoittelua tulisi yhdistää tarkoituksenmukaisesti lajin vaatimukset täyttävien suomalaisten huipputason pelaajien tuottamiseksi jatkossakin.

Fyysisen lajianalyysin lopulliset tulokset julkaistaan kokonaisuudessaan vielä syksyn aikana. Kevään jälkeen Marko Haverinen on kollegoineen löytänyt aineistosta joitakin uusia mielenkiintoisia pointteja. He ovat vertailleet kerättyä dataa sisäisen ja ulkoisen kuormituksen suhteen miesten, U21-ikäluokan ja U18 -ikäluokan kesken.

”Aika oletettukin löytö oli, että miesten peli on fyysisiltä vaatimuksiltaan näistä korkeimmalla tasolla. Miehillä pelin korkeaintensiteettisen liikkumisen määrä nousee pelin loppua kohden, kun 18-vuotiaissa se jopa laskee. Toinen löydös liittyy kiihdytysten ja jarrutusten suhteeseen. Vaikuttaisi siltä, että salibandy on jarrutuspainotteinen laji”, Haverinen kertoo.

Miten näitä tehtyjä johtopäätöksiä voidaan viedä käytäntöön ja huomioida harjoittelussa?

”Fyysisen kapasiteetin kehittäminen on yksi asia. Eli nousujohteisesti pitää kehittää voimanopeusominaisuuksia ja kestävyysominaisuuksia lapsuus- ja nuoruusvaiheesta kohti aikuisvaihetta, jotta pystytään vastaamaan pelin intensiteettivaatimuksiin. Se tarkoittaa harjoittelussa, että fysiikkaa ja lajiharjoittelua pitää yhdistää järkevästi harjoitushistorian ja yksilöllisten ominaisuuksien mukaisesti kohti aikuisvaihetta. Etenkin miehillä pelin intensiteettivaatimus kasvaa pelin loppua kohden. Tätä vaatimustasoa tulee matkia myös harjoittelussa”, Haverinen selvittää.

Salibandyn fyysisen lajianalyysin tulokset perustuvat vuosina 2019-2021 tehtyihin mittauksiin, joissa testattiin lineaarista kiihdytysnopeutta, suunnanmuutosnopeutta, nopeusvoimaa ja kestävyysominaisuuksia. Mittauksiin osallistui Tampereen urheiluakatemiaympäristössä mukana olevat F-liigapelaajat sekä P21- ja P18-SM-sarjassa pelaavia maajoukkuetason urheilijoita.

Voit tutustua fyysiseen lajianalyysin ja alustaviin tuloksiin tarkemmin täällä.
Tutustu myös salibandyn pelianalyysiin täällä.

Salibandyn MAAJOUKKUETIE Eerikkilä

Fyysinen lajianalyysi

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Ravintolamme palvelut uudistuvat 3.4. alkaen

28.03.2024 | Uutinen, Yleinen