P16 MAAJOUKKUETIE: ”Tason laajuus levenee koko ajan”

27.10.2022

Tapahtuman All Stars -pelaajat Kaius, Juntto (ylhäällä vas.), Niilo Vallius, Iikka Päivinen, David Pinhasov, Jesse Halonen ja Elias Heikkilä.

 

16-vuotiaiden poikien MAAJOUKKUETIE-tapahtumassa kohtasi 10 alueellista joukkuetta 150 kenttäpelaajn ja 20 maalivahdin voimin.

Lokakuussa Eerikkilässä pidettyyn P16 MAAJOUKKUETIE-tapahtumaan oli kutsuttu yhteensä 170 pelaajaa kymmeneen alueelliseen United-joukkueeseen. Salibandyliiton ja Eerikkilän kehityspäällikkö Miikka Lamu iloitsee nähneensä hyvätasoisen tapahtuman.

”Pelaajien tason laajuus levenee koko ajan niin urheilullisesti kuin pelillisesti. Tämä tukee tietenkin samalla erinomaisesti Salidandyliiton strategiaa olla paras salibandymaa”, Lamu pohtii.

Tapahtuman yhteydessä järjestettiin myös VAT-HVK -koulutus, jossa oli mukana seuravalmentajia sekä Salibandyliiton kouluttajia ja maajoukkuevalmentajia.

”Koulutuksen teemana oli pelaajan kohtaaminen ja vuorovaikutus. Keskustelimme paljon valmentajuudesta ja siitä, miten me valmennamme. Miten viemme asioita pelaajille ja kohtaamme heitä. Oli aika mahtavaa käydä yhdessä keskustelua ja tehdä havaintoja sekä sparrata toisia”, Lamu sanoo ja jatkaa:

”Pääsimme aika hyvin kiinni siihen, miten paljon valmentajan työllä on vaikuttavuutta. Sitä kautta puolestaan pääsimme kiinni ydinkysymyksiin, kuten millä arvoilla haluamme tehdä valmennustyötä ja mitä hyvä valmentajuus ylipäätään tarkoittaa ja millainen joukkue kukin haluaa olla.”

 

Yhteinen ymmärrys paranee

Myös pelaajat pääsivät valmentajien johdolla harjoittelemaan ja pohtimaan aihetta käytännössä.

”Yhteinen ymmärrys paranee, kun jokainen pääsee työstämään ja osallistumaan. Myös nuoret haluavat vaikuttaa. Samalla valmentajat saivat mahdollisuuden päästä kiinni pelaajien kieleen. Toisaalta mahdollisuus vaikuttaa tarjoaa myös mahdollisuus vaatia asioita. Tämä oli sellainen yhteinen kasvualusta, jossa harjoittelimme konkreettisesti tekemään asioita yhdessä.”

Toinen valmentajien tapahtumassa käsittelemä teema oli rohkeus.

”Mitä valmentajilta odotetaan, että pelaajat voivat olla rohkeita? Miten puhumme ja kommunikoimme pelipalavereissa tai pelin aikaisessa palautteessa? Ovatko puheet ja teot linjassa?” Lamu antaa esimerkkejä.

 

Aikaa kehittymiselle

U17 poikien maajoukkueen päävalmentaja Janne Krankka kuvailee tapahtumaa nousujohteiseksi.

”Parhaat joukkueet pystyivät kulkemaan kohti tavoitetta ja peli näytti tosi kivalta. Viimeisessä pelissä ehkä näkyi vähän väsymys, mutta sekin oli koutseille hyvää oppia. Kehittymiselle ja prosesseille täytyy antaa aikaa. Kaikki joukkueet ei päässeet ihan samaan tahtiin, johtuu pelaajien kyvystä mutta myös valmentajien kyvystä viedä prosesseja eteenpäin. Suunta ja liike on tärkeä, mutta se ei välttämättä ole oleellista ollaanko kaikki samassa rintamassa menossa kohteeseen”, Krankka kertaa.

Tapahtumassa pelatuissa otteluissa näkyi Krankan mukaan kuitenkin paljon haluttuja asioita.

”Ymmärrys viisikkopelaamisesta alkaa olla hyvällä tolalla. Maalintekopaikkaan ei pysty ihan vain kävelemään yksin, vaan tarvitaan muun muassa yhteistyötä ja ymmärrystä koko kentän käytöstä. Puolustamisessa saimme peliin aloitteellisuutta, emmekä jääneet vain odottelemaan mitä vastustaja tekee. Halusimme tuottaa vastustajalle kiirettä ja sitä kautta saada heidät tekemään huonoja ratkaisuja.”

 

U17 kokoontuu tammikuussa

Seuraavan kerran P16-ikäluokka kokoontuu tammikuussa, jolloin järjestetään U17 maajoukkueen kartoitustapahtuma. Tähän tapahtumaan valitaan yhteensä 102 pelaajaa.

”Biologinen kasvukäyrä ja psyykeenkin kehitys on jokaisella kasvukäyrä erilainen. Harjoittelua kannattaa jatkaa, vaikkei tulisi valituksi seuraavaan tapahtumaan”, Krankka kannustaa.

 

Tapahtuman All Stars -pelaajat

 

Tapahtuman All Stars -kentälliseen valittiin seuraavat pelaajat: kenttäpelaajat Kaius Juntto, Kaakkois-Suomi (Saipa SB), David Pinhasov, Kaakkois-Suomi (Saipa SB), Iikka Päivinen, Pirkanmaa & Kanta-Häme (Steelers / SCU), Niilo Vallius, Savo-Karjala (JosBa / LeBa) ja Jesse Halonen, Pohjois-Suomi (OFBC) sekä maalivahti Elias Heikkilä, Pirkanmaa & Kanta-Häme (Classic).

David Pinhasov

Elias Heikkilä

Iikka Päivinen

Jesse Halonen

Kaius Juntto

Niilo Vallius

 

 

 

Eerikkilän salibandyhalli

Tutustu toimintaan

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia