Turun AMK ja Eerikkilä yhteistyöhön: liikunnan ja urheilun koulutusta, tutkimus- ja kehitystyötä ja liiketoimintaosaamista edistettävä

06.02.2020

UKK-instituutin koordinoiman selvityksen mukaan (2018) liikkumattomuus maksaa Suomelle vähintään 3 miljardia euroa vuodessa. Samaan aikaan eri tahoilla käydään kriittistä keskustelua myös Suomen huippu-urheilun tasosta. Turun ammattikorkeakoulu ja Eerikkilä Sport & Outdoor Resort tuovat tiivistyvän yhteistyön kautta ratkaisuja liikunnan ja urheilun isoihin kysymyksiin. Yhteistyö vahvistaa myös Turun asemaa liikunnan ja urheilun keskuksena.

– Turun AMK on hakemassa opetus- ja kulttuuriministeriöltä oikeutta kouluttaa liikunnanohjaaja (AMK) -tutkintoja. Sekä toisen asteen tutkinnon suorittaneita liikuntaneuvojia että AMK-koulutuksen käyneitä liikunnanohjaajia tarvitaan joka puolella maata, joten alueellinen liikunnanohjaajien koulutus on välttämätöntä, korostaa Turun AMK:n vararehtori Juhani Soini.

Valmennuksen, alan tutkimus- ja kehitystyön sekä liiketoimintaosaamisen edistämiseksi tarvitaan yhteistyötä ja käytännön toimenpiteitä.

– Varsinais-Suomen liikuntaosaamisen vahvistamiseksi tarvitsemme vahvoja kumppaneita. Suunnitteilla on kansallinen lasten ja nuorten liikkumisen osaamiskeskus Turkuun. Eerikkilän rinnalla tähän luo erittäin vahvan pohjan Terveyskampus Turku -yhteistyö Turun kaupungin, Turun yliopiston, Paavo Nurmi -keskuksen ja Tyksin lasten ja nuorten ortopedisen liikuntapoliklinikan kanssa, Juhani Soini jatkaa.

Turun ammattikorkeakoulun ja Eerikkilän yhteistyösopimus koskee pitkän aikavälin tavoitteellista yhteistyötä.

– Tavoitteena on kehittää yhdessä kummankin osapuolen osaamista sekä vahvistaa rooliamme suomalaisen huippu-urheilun verkostossa, kertoo Eerikkilän toimitusjohtaja Petri Jakonen.

Turussa on vahvat perinteet sekä osaaminen ja tahtotila erottua liikunta- ja urheilukulttuurin edelläkävijänä.

– Yhteistyösopimus edistää erinomaisesti osaltaan Turun kaupungissa kehittyvää Turku Future Sports -konseptia. Konsepti nojaa Turun kaupungin strategian hyvinvoinnin ja vetovoiman tavoitteisiin. Tavoitteena on edistää kaikkien ihmisten hyvinvointia, liikkumista ja sen harrastamista sekä ammattimaisen huippu-urheilun toimintaedellytyksiä laaja-alaisella yhteistyöllä ja kumppanuuksin, sanoo Turun kaupungin liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari.  

– Turussa on maailmallakin tunnettua korkeatasoista osaamista lääketieteessä, tutkimuksessa sekä tietenkin myös urheilussa ja liikunnassa. Notkeat yhteistyöverkostot ja uudenlaiset rohkeat avaukset ovat tärkeitä. Edellä kuvattu uusi, perinteisiä rajoja rikkova yhteistyö on hieno esimerkki ideasta ja sen onnistumisesta. Tästä hyötyvät kaikki – tutkijat, urheilijat sekä kuntalaiset vauvasta vaariin, toteaa ylilääkäri, professori Olli J. Heinonen Paavo Nurmi -keskuksesta.

Valmennusosaamista, yrittäjyyttä, luontoliikuntaa

Käytännön tasolla yhteistyö tarkoittaa esimerkiksi AMK:n opiskelijoille Eerikkilän valmennusosaamisen kytkemistä osaksi soveltuvia koulutuksia, sekä harjoittelupaikkoja ja opinnäytetöiden aiheita Eerikkilästä liikunnan, valmennuksen ja luontoliikunnan osa-alueilta. Eerikkilän opiskelijoille puolestaan halutaan luoda koulutusjatkumo ammattikorkeakouluopintoihin.

Yhteisenä tavoitteena on edistää alan yrittäjyys- ja liiketoimintaosaamista koulutuksella ja seminaareilla sekä lisätä yhteistyötä tutkimus- ja kehityshankkeissa.

– Haluamme myös rakentaa uusia yhteistyömuotoja luonnossa liikkumisen edistämiseksi sekä vahvistaa siihen liittyvää koulutusta. Tässä on tarkoitus hyödyntää alueemme erityispiirteitä, kuten saaristoa ja kansallispuistoja, kertoo Eerikkilän rehtori Olli-Pekka Hakala.

Lisätiedot:

Juhani Soini, vararehtori, Turun AMK, p. 050 598 5321
Petri Jakonen, toimitusjohtaja, Eerikkilä Sport & Outdoor Resort, p. 050 533 3600
Markus Kalmari, liikuntapalvelujohtaja, Turun kaupunki, p. 0400 334 453
Olli J. Heinonen, ylilääkäri, professori, Paavo Nurmi -keskus, p. 040 586 5157

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia