Valmentajakoulutus poiki uuden ammatin

18.06.2020

Simo Leppänen aloitti keväällä SB Welhojen päävalmentajana.

 

Tuore kuopiolainen ja SB Welhojen miesten uusi päävalmentaja Simo Leppänen, 32, opiskelee parhaillaan Eerikkilässä VAT HVK -salibandyvalmentajan tutkintoa. Kajaanilaisen Papasin valmennuspäällikön paikalta päävalmentajaksi hypännyt Leppänen uskoo tuoreen koulutuksen avanneen portit salibandyn pääsarjatasolle F-Liigaan (ent. Salibandyliiga).

”Tämä koulutus on ihan huippujuttu. Se mahdollisti ensimmäisen pääsarjatason sopimukseni”, Simo Leppänen uskoo.

Syksyyn asti jatkuvat salibandyvalmentajan opiskelut Eerikkilässä ovat antaneet uuden työn lisäksi Leppäselle kokonaisvaltaisesti hyvin paljon.

”Kuulostaa kliseeltä, mutta odotin koulutukselta kaikista eniten verkostoitumista ja tutustumista uusiin valmentajiin. Olen saanut jo nyt tosi paljon kontakteja ja kavereitakin. Ajattelutapa yhdistää monia, vaikka joukossa on erilaisia persoonia.”

VAT HVK -koulutus antaa kelpoisuuden toimia valmentajana Salibandyliiton alaisten sarjojen pääsarjatasolla eli nykyisessä F-Liigassa. Koulutus antaa valmiuksia edustustason joukkueiden valmentamiseen ja johtamiseen sekä nuoren huippupelaajan kehittämiseen. Koulutuksessa suunnitellaan, johdetaan ja arvioidaan nuorten maajoukkuetason urheilijoiden harjoittelua ja pelaamista Salibandyliiton tapahtumissa.

 

”Vahvasti kiinni käytäntöön”

Simo Leppänen sanoo pitäneensä koulutuksesta erityisesti sen kokonaisvaltaisuuden takia. Hän nostaa esiin kuitenkin muutamia kohokohtia Eerikkilässä vietetyiltä lähijaksoilta.

”Olemme päässeet valmentamaan nuorisomaajoukkueita ja seuraamaan maajoukkuepelaajien yksilöllistä kehitystä. On ollut todella arvokasta päästä vahvasti kiinni myös käytäntöön.”

Lisäksi kouluttajilta ja opiskelukavereilta saatu henkinen tuki on lisäksi tarjonnut Leppäselle uusia työkaluja omaan työhön ja tiimityöskentelyyn.

”Olen käytännössä aina ennen valmentanut yksin. Koulussa olemme valmentaneet neljän hengen tiimeissä, joka on ollut tosi hedelmällistä. Keskusteluista ja pohdinnoista toisten valmentajien kanssa on saanut paljon hyvää oppia, jota voin hyödyntää uudessa työssäni.”

Simo Leppänen (kolmas vas.) iloitsee opiskeluryhmässä vallitsevasta erinomaisesta ryhmähengestä ja tiimissä oppimisesta.

 

Ei pelkkää salibandya

Vaikka Simo Leppänen opiskelee Eerikkilässä ensisijaisesti salibandyvalmentajaksi, tarjoaa valmentajan ammattitutkintoon liittyvät opinnot hänen kokemuksensa mukaan eväitä myös lajin ulkopuolelle.

”Olemme käyneet niin fyysisen puolen harjoittelua kuin henkisiä asioita läpi eli pelkkää salibandya tämä koulu ei ole ollut. Legendaarinen valmentaja Seppo Pulkkinen kävi puhumassa meille johtajuudesta ja tiimityöskentelystä”, Leppänen luettelee.

”Vaikka käytännön kokemusta on itselläkin jonkun verran ehtinyt kertyä, niin kyllähän uuden tiedon oppiminen antaa omaan arkeen todella paljon lisää. Hienossa ympäristössä ja ikäluokan huippujen kanssa on tosi hienoa päästä työskentelemään ja etenkin, kun se tehdään koulutuksessa niin syvällisesti.”

Leppänen jää pohdiskelemaan hetkeksi kysymystä, miten hän kehittäisi koulutusta.

”Joskus lähijaksoilla tulee oikein tietotulva, niin siinä mielessä niitä voisi olla enemmänkin. Mutta ymmärtäähän sen, että matkustaminen ja muut käytännön asiat toisivat sitten omat rasituksensa.”

Kokemukset aiemmilta lähijaksoilta ovat kuitenkin olleet erinomaiset.

”Tilat ovat käsittämättömän hyvät ja ruoka on huikean hyvää. Ollaan keskenämme vitsailtu, että Eerikkilässä ei pääse nälkä yllättämään. Porukalla sovittiin myös, että joka kerta lähijaksolla myös liikutaan yhdessä. Siihen on aika huippumahdollisuudet.”

 

Kohti tulokaskautta

Koronan aiheuttamasta poikkeuskeväästä huolimatta Simo Leppänen puhkuu intoa uuden työnsä alkumetreillä.

”Olen aivan innoissani. Normaalin arjen ulkopuolelle ja epämukavuusalueelle on nyt mentävä enemmän, jotta saadaan valmisteltua joukkuetta kautta ajatellen. Tilanne haastaa meitä kaikkia ja mittaa myös valmentajan monipuolisuutta ja osaamista”, Leppänen arvioi ja kiittelee valmennustiiminsä ja seuran antamaa tukea työn alkumetreillä.

Yksi Simo Leppäsen unelmista toteutui pääsarjatason valmentajapestin myötä. Hän suosittelee koulutukseen hakeutumista kaikille, jotka tavoittelevat vielä samaa unelmaa.

”Ei kannata hirveän pitkään miettiä, jos haluaa salibandysta itselleen ammatin. Koulutus antaa työkaluja kokonaisvaltaiseen valmentamiseen ja siinä käydään kattavasti läpi eri osa-alueita. Samalla pääsee monipuolisesti tekemään työtä käytännössä.”

Leppänen jakaa auliisti kiitosta myös koulutuksesta vastaaville. Hän nostaa esiin Miikka Lamun, Jarno Nikulaisen, Hannu Santasen, Jarkko Rantalan, Jussi Huovisen ja Aleksi Tossavaisen nimet.

”He ovat aivan käsittämättömän osaavia ihmisiä. Kouluttajien ammattitaitoa on saada rakennettua myös porukan ilmapiiri loistavaksi. Heidän tekemisestään olen saanut myös itse imettyä omaan toimintaan tosi paljon. Eikä tämä ollut mikään maksettu kehu”, Leppänen nauraa.

Seuraava VAT HVK -koulutus alkaa lokakuussa ja haku on avoinna 15.8. asti. Tutustu koulutukseen tarkemmin ja hae mukaan.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Ravintolamme palvelut uudistuvat 3.4. alkaen

28.03.2024 | Uutinen, Yleinen