Elämyksellistä polkujuoksua ruuhkavuosien vastapainoksi

08.06.2020

Henry Aalto voitti Eerikkilä Trail Run 2019 -kisan miesten 42 kilometrin matkan.

29-vuotias hämeenlinnalainen Henry Aalto päätti kiskaista lenkkarit jalkaan ja lähteä juoksemaan. Siitä se sitten lähti, intohimoinen juoksu- ja polkujuoksuharrastus. Vaikka Aalto on juossut vielä lyhyehköllä juoksutaipaleellaan koviakin aikoja, hakee hän harrastukseltaan ensisijaisesti elämyksiä ja hetkiä omaan rauhoittumiseen.

”Se on niin simppeliä, sen kun vaan lähtee ulos ja nauttii ulkoilmasta”, Aalto tiivistää polkujuoksun parhaita puolia. Ruuhkavuosien keskellä elävälle perheenisälle helppous on harrastamisessa tärkeää. Aaltoa viehättää myös lajin tarjoamat luontoelämykset.

”Lenkillä on hyvä pohtia elämän vaikeita asioita ja ratkaistakin niitä. Samalla pääsee rauhoittumaan kiireestä.”

Henry Aallolla on juoksuharrastusta takanaan nyt nelisen vuotta. Innostus alkoi toden teolla hänen ensimmäisen kisansa, Helsinki City Trailin jälkeen.

”Sitten näin, kun kaverit olivat juoksemassa poluilla Lapissa ja jäin koukkuun aika lailla siihen hommaan. Taisi olla elokuuta, kun kokeilin polkujuoksua ensimmäisen kerran ja lokakuussa olin jo kisoissa.”

Nyt erilaisia juoksukisoja on takana jo kymmeniä. Kokemuksen kertyessä matkat ovat pidentyneet ja pian polkujuoksun jälkeen Aaltoa puraisi myös ultrajuoksukärpänen.

”Kovin saavutukseni on viime vuoden Karhunkierros päästä päähän eli 166 kilometriä. Aikaa kului 21 tuntia 52 minuuttia. Siinä kisassa täytyy pitää jäitä hatussa, kilpailu alkaa vasta puolenvälin jälkeen.”

 

”Nättiä neulasbaanaa”

Henry Aalto voitti ylivoimaisesti Eerikkilän viime vuoden Trail Runin 42 kilometrin kisamatkan. Ykköspaikan lisäksi Aalto muistaa kisasta erityisen hyvin sen vaihtelevan reitin.

”Se oli alusta asti sellaista nättiä neulasbaanaa, vaikka seasta löytyi kyllä perinteistä mutaosaakin. Reitti oli mukavan vaihteleva ja tykkäsin siitä tosi paljon. Muutenkin kisa oli hyvin järjestetty ja oli tosi mukavaa päästä kisan jälkeen paikan päällä peseytymään ja ravintolaan sisälle syömään ja juttelemaan muiden kilpailijoiden kanssa.”

Eerikkilässä Aalto juoksi 42 kilometriä aikaan 3.37. Miestä on itseäänkin toisinaan ihmetyttänyt, miten hyvin juoksu kulkee.

”Tunsin heti kropassa, että tämä on se mun juttu ja tämä toimii. Mutta kyllä tuosta Eerikkilässä juostusta ajasta saa vielä hyvin viilattua pois, alle 3.30 pitäisi mennä ihan iisisti. Jopa alle 3.20.”

 

Polkujuoksua voi myös kävellä

Perinteiseen maantiejuoksuun verrattuna Aalto näkee polkujuoksussa enemmän yhteisöllisyyttä.

”Maantiejuoksussa ehkä on enemmän suorituskeskeisyyttä ja moni juoksee ihan verenmaku suussa. Toki osa tekee niin polkujuoksussakin.”

Hän kokee myös palautumisen polkujuoksukisan jäljiltä maantiekisaa nopeammaksi.

”Maastossa nousut, juurakot ja kivikot tuovat vähän vaikeutta ja siinä mielessä siellä juokseminen on paljon rankempaa kuin sileällä maantiellä. Mutta polkujuoksukisan jälkeen pystyy käytännössä jo seuraavana viikonloppuna taas juoksemaan, nopeamman palautumisen huomaa ihan selvästi”, Aalto vertaa.

Hän rohkaisee kaikkia polkujuoksusta kiinnostuneita tarttumaan reippaasti toimeen ja kokeilemaan lajia.

”Polkujuoksu sopii kaikille ja lenkeillä saa myös kävellä. Tärkeintä on, että lenkillä ja sen jälkeen on hyvä fiilis. Huono fiilis kertoo, että on ehkä mennyt liian kovaa omaan tasoon nähden. Hiljaa hyvä tulee”, Henry Aalto kannustaa.

Lue myös:

Mikko Komi ehtii nauttia polkujuoksukisassa myös maisemista

Mitä on polkujuoksu? Suomen Latu kertoo sivuillaan kattavasti polkujuoksusta.

Eerikkilä Trail Run

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Rekry: Haemme tapahtumatyöntekijöitä jalkapallo-, futsal- ja salibandytapahtumiin

03.06.2024 | Työpaikat, Uutinen, Yleinen