Käytännön vastuullisuustekoja – näin huolehdimme ympäristöstä ja lähiluonnosta

20.06.2023

Miten vastuullisuusohjelmamme käytännön ympäristöteot näkyvät meillä? Viimeisimpinä toiminamme tehostimme jätteiden lajittelua ja aloitimme hiilineutraalin jätehuollon. Otimme käyttöön Resque Appin ruokahävikin vähentämiseksi. Koulutimme henkilöstöä. Lisäksi meille myönnettiin jälleen Green Key -sertifikaatti.

Vastuullisuus tarkoittaa meille monia arjessa näkyviä käytännön tekoja. Vastuullisuusohjelmamme elementtejä ovat ympäristö, paikallisuus, henkilöstö ja asiakkaat. Tässä jutussa kerromme, minkälaisia arjen ympäristötekoja olemme viime aikoina tehneet ja miten olemme niissä onnistuneet.

Osana vastuullisuusohjelmaamme olemme esimerkiksi sitoutuneet vähentämään jätteen kokonaismäärää, minimoimaan ruokahävikin ja tehostamaan lajittelua kaikessa toiminnassamme. Kasvatamme myös henkilöstömme ympäristötietoutta vuosittaisilla koulutuksilla ja kertomalla omasta vastuullisuustyöstä henkilöstötilaisuuksissa säännöllisesti. Vuonna 2022 panostimme erityisesti henkilöstömme lajitteluosaamisen lisäämiseen yhteistyössä Lassila & Tikanojan kanssa.

”Tämän jälkeen sekajätteen määrä on vähentynyt 6 prosenttia. Kierrätysasteemme puolestaan on noussut vuodesta 2021 37 prosenttia”, kertoo Eerikkilän markkinointipäällikkö ja vastuullisuusohjelmasta vastaava Laura Sirén.

 

Muovin erilliskeräys alkoi

Jätelajittelun tehostamiseksi myös asiakkaille on tarjottu lisää lajittelumahdollisuuksia ja se on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi.

”Meiltä löytyy lajitteluastiat nyt muun muassa päärakennuksen yleisistä tiloista ja urheiluhalleista. Huoneistojen ja huviloiden jäteastioihin on lisätty biojätepussit sekä pienempiä jäteastioita lajittelua varten”, Sirén luettelee.

Asiakkaiden käyttöön tarkoitettu jätekatos on ollut olemassa aiemminkin, mutta nyt sinne on lisätty myös muovin erilliskeräys. Nyt jätekatoksessa pystyy lajittelemaan muovin, metallin, lasin kartongin, paperin ja biojätteen.

”Muovin erilliskeräyksen aloittaminen on suurin yksittäinen tekijä kierrätysasteen parantumisessa. Lajittelemme nykyään myös kalvomuovin ja yritysmuovipakkaukset.”

Kierrätysasteen kehitystä pystytään seuraamaan ja tarvittaessa reagoimaan Ympäristönetti-palvelun avulla.

Olemme lisäksi siirtyneet hiilineutraaliin jätehuoltoon. Tämä tarkoittaa, että yrityksemme toiminnasta syntyvien jätteiden keräyksestä, kuljetuksesta ja käsittelystä aiheutuneet päästöt mitataan Lassila & Tikanojan toimesta ja mitattu päästömäärä kompensoidaan. Käytännössä mitattuja päästöjä vastaava määrä hiiltä sidotaan ilmakehästä sertifioitujen metsityshankkeiden avulla. Jätehuollon päästöjen hiilijalanjäljen laskeminen perustuu The Greenhouse Gas Protocol -laskentastandardeihin.

 

ResQ App minimoi ruokahävikin

Tavoitteenamme on myös vähentää ruokahävikkiä. Olemme aina pyrkineet minimoimaan ruokahävikkiä hyvällä suunnittelulla sekä hyödyntämällä ylijääneen

Reijo Rantala punnitsee ravintolasta tulleen biojätteen määrän.

ruuan esimerkiksi taikinoissa ja keitoissa. Nyt olemme ottaneet käyttöön myös ResQ Appin, jonka avulla myymme hävikkiruokaa edullisesti.

”Suosimme ravintolassamme satokausiajattelua ja hyödynnämme kauden aineksia monipuolisesti.”

Ravintolan palvelutyöntekijänä työskentelevä Reijo Rantala on huomannut lajittelun tehostamisesta aiheutuneet muutokset.

”Jätteet tulevat jo keittiöltä lajiteltuina, joten minun on helppo heittää ne ulos lajitteluastioihin. Muovin lajittelu on vielä uutta, joten sen kanssa on oltava huolellinen. Ehkä jos jotain voisi vielä toivoa, niin ulkokatoksessa voisi olla isommat ja selkeäsi osastoidut tilat eri jätteille”, Rantala sanoo.

 

Vastuullisuusteot ohjanneet arkea jo pitkään

Olemme toteuttaneet vastuullisuusohjelmamme mukaisia ympäristötoimia jo usean vuoden ajan. Vuonna 2020 perustettu 1400 paneelin aurinkopuistomme tuottaa parhaillaan kolmanneksen sähköntarpeestamme. Olemme myös jo aiemmin ottaneet kenttien hoidossa käyttöön ympäristöystävällisemmät ravinteet ja panostaneet vettä säästäviin vesikalusteisiin.

Vähennämme luonnon rasitusta ohjaamalla asiakkaitamme kulkemaan merkityillä poluilla. Merkitsimme esimerkiksi viime vuonna yhden uuden lähireitin Ruostejärven ympäristöön ja ohjaamme asiakkaita käyttämään tätä merkittyä reittiä.

Pyrimme opastamaan myös asiakkaitamme välttämään turhaa lakana- ja pyyhepyykkiä. Lisäksi kastelemme kentät järvivedellä ja laskimme majoitustilojen lämpötilaa yhdellä asteella sekä urheilu- ja liikuntatilojen lämpötilaa 1,5 asteella talvella 2022.

“Merkittävä energiansäästöön liittyvä päätös liittyy ulkokenttiimme. Emme ole lämmittäneet niitä tänä vuonna ollenkaan, koska pystyimme tarjoamaan jalkapallohallista laadukkaat olosuhteet kaikille lämmityskauden aikana jalkapallokenttiä käyttäneille asiakkaillemme”, liikunta- ja olosuhdepalveluiden palvelupäällikkö Kimmo Teittinen kertoo.

Työstämme vastuullisen matkailun hyväksi meille myönnettiin Green Key-sertifikaatti vuonna 2021. Green Key -sertifioidun kohteen tulee täyttää kaikki Green Key -ympäristökriteerien pakolliset kohdat sekä raportoida hakemuksessaan ympäristötyöstään. Vuosittain uusittavan sertifikaatin ohjelmaan kuuluu paikan päällä tehtävät auditoinnit, jotka tehdään alussa vuosittain ja sen jälkeen kolmen vuoden välein. Sertifioitu yritys sitoutuu jatkuvasti lisäämään toimintansa sosiaalisia ja taloudellisia hyötyjä sekä minimoimaan ympäristökuormitustaan. Ja uusiminen onnistui tänäkin vuonna.

Meille on myönnetty myös Sustainable Travel Finland -merkki osoituksena pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen.

Meillä on paljon vastuullisuuteen liittyviä tavoitteita myös tulevaisuuden varalle. Aiomme muun maussa puolittaa hiilijalanjälkemme vuoteen 2030 mennessä ja olla päästövapaita vuodesta 2040 eteenpäin.

Voit tutustua tarkemmin vastuullisuusohjelmaamme sekä tekemiimme ympäristöä ja lähiluontoa vaaliviin tekoihimme sivuiltamme.

 

Eerikkila-Luontokeskus-Liesjarvi-ilmakuva

Mitä vastuullisuus meille tarkoittaa?

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Rekry: Haemme tapahtumatyöntekijöitä jalkapallo-, futsal- ja salibandytapahtumiin

03.06.2024 | Työpaikat, Uutinen, Yleinen