Tuloksia ja analyysia Huuhkajapolun kansainvälisistä turnauksista

27.03.2024

Marras-joulukuussa 2023 pelatuissa Huuhkaja- ja Helmaripolun kansainvälisissä turnauksissa järjestettiin omat tapahtumat 12-14-vuotiaiden ikäluokille. Huuhkajapolulla kansainvälisistä joukkueista mukana olivat Brøndby IF, FC Midtjylland, Hammarby IF, ja Shamrock Rovers. Helmaripolun tapahtumissa kaikissa ikäluokissa mukana olivat FC Nordsjaelland ja Hammarby IF. Kaikki tapahtumiin osallistuneet suomalaisjoukkueet olivat raivanneet tiensä kilpailujärjestelmän kautta.

Tutustu turnausten tilastoihin:

T12 (2011) Palloliiton tulospalvelu

P12 (2011) Palloliiton tulospalvelu

T13 (2010) Palloliiton tulospalvelu

P13 (2010) Palloliiton tulospalvelu

T14 (2009) Palloliiton tulospalvelu

P14 (2009) Palloliiton tulospalvelu

“Kaikki mukana olleet kansainväliset joukkueet edustavat hyvää akatemiatasoa omassa ikäluokassaan. Joukkueet eivät ole maanosan huippuja, mutta meille erittäin sopivaa tasoa. Tämän lisäksi monet seurat ja joukkueet ovat olleet mukana aikaisemminkin, joten vertailtavuus aikaisempiin tuloksiin ja ikäluokkiin niin pelien kuin ominaisuustestien osalta oli mahdollista”, Eerikkilän jalkapallopalveluiden päällikkö Antti Kekkonen kertoo.

 

Otteluiden tulokset

Kilpailujärjestelmän sääntöjen mukaisesti myös kansainvälisten tapahtumien ottelut olivat 20 minuutin pelejä ja samat joukkueet pelasivat kaksi ottelua peräkkäin. Huuhkajapolulla otteluiden tulokset paranivat suomalaisten näkökulmasta hieman verrattuna vuoden 2022 tapahtumiin.  Oman maalin suojeleminen oli nyt tärkeämmässä roolissa. Lisäksi suomalaiset pelaajat kamppailivat paremmin omalla puolustuskolmanneksellaan.

Tapahtumien otteluita on käyty läpi yhdessä Palloliiton asiantuntijoiden, maajoukkuevalmentajien ja seurojen valmentajien sekä valmennuspäälliköiden kanssa. Yhteinen selkeä havainto on, että suomalaispelaajien taitotaso on matalampi kuin ulkomaalaisten pelaajien.

Havainnot:

  • Kansainväliset pelaajat ovat parempia 1vs1 -osaamisessa niin puolustamisessa kuin hyökkäämisessä
  • Kv-pelaajilla on parempi ensimmäinen kosketus ja ilmassa tulevat tai pomppivat pallot ovat heille luontaisempia ottaa haltuun
  • Kv-pelaajat paineistavat pallollista vauhdikkaammin kuin suomalaiset

“Kun tila ja aikapaine kasvaa ahtaissa tiloissa), niin kansainväliset pelaajat ratkaisevat paremmin eteen tulevia ongelmia. Heidän taitotasonsa mahdollistavat laadukkaat ratkaisut näissä tilanteissa”, Eerikkilän valmennuspäällikkö Erkki Valla tiivistää.

Positiivista suomalaisten joukkueiden tekemisessä on yritys pelata ja joukkueena suomalaiset käyttäytyvät vahvasti. Verrattuna suomalaisiin joukkueihin, niin ulkomaalaiset joukkueet halusivat edetä selkeästi vauhdikkaammin kuin suomalaiset.

Ominaisuustestit ja psyykkis-sosiaaliset kyselyt

Pelaajat tekivät tapahtumissa neljä ominaisuustestiä: nopeus (5m, 10m, 20m ja 30m), kevennyshyppy, suunnanmuutosjuoksu ilman palloa ja suunnanmuutosjuoksu pallon kanssa. Ominaisuustesteissä parhaat suomalaiset pelaajat ja yksittäiset joukkueet pärjäsivät hyvin vertailussa ikäluokkansa tavoitetasoihin sekä kansainvälisiin pelaajiin.  Suomalaisten seurojen ja joukkueiden välillä syntyi kuitenkin isoja eroja. Aivan kärjen takana olleet joukkueet ja pelaajat jäivät selkeästi kauemmas niin suomalaisista kuin ulkomaalaisista pelaajista.

Helmaripolulla erot ominaisuustesteissä olivat Huuhkajapolkua isompia suomalaisten ja kansainvälisten pelaajien välillä, kv-pelaajien eduksi.

Tuttuun tapaan  pelaajat tekivät tapahtumissa myös psyykkis-sosiaaliset kyselyt, joissa kysyttiin esimerkiksi joukkueen motivaatioilmastosta, pelaajien kokonaisvaltaisesta toiminnasta ja valmentajan palautteesta sekä vuorovaikutuksesta. Huuhkajapolun tapahtumien vastauksista nousi esiin, että kilpailusuuntautuneisuus on pienoisessa nousussa. Jossain ikäluokissa suomalaisten pelaajien vastausten keskiarvot olivat korkeammalla kuin kv-pelaajilla kilpailusuuntautuneisuudessa.

”Vielä on kuitenkin matkaa, että käytös kentällä muuttuisi, mutta on tärkeää, että asiasta on puhuttu ja nostettu pelin ydintä esiin”, Erkki Valla huomauttaa.

 

Havainnot:

  • Psykologinen turvallisuus on monella pelaajalla kyselyjen perusteella hyvällä tasolla. Tämä luo turvallista pohjaa antaa kaikkensa kentällä, olla oma itsensä joukkueessa ja esimerkiksi haastaa itseään.

 

Havaintojen jalkautus ja jatkotoimenpiteet

Talven ja kevään aikana havaintoja on jaettu laajasti eri yhteyksissä. Tammikuussa järjestettiin Huuhkaja- ja Helmaripolun tasojen 3-5 seuroille kick off  -tilaisuus, jossa nostoja käytiin valmennuspäälliköiden ja urheilutoimenjohtajien kanssa läpi. Kaikissa Huuhkaja- ja Helmaripolun kevään tasojen 4 ja 5 tapahtumien yhteydessä pidettävissä täydennyskoulutuksissa tuloksia käydään läpi ikäluokittain. Lisäksi kaikki tasojen 1-5 seurat ovat saaneet katsauksen tulosten perusteella tehdyistä havainnoista tiedolla johtamisen tilannekatsauksessa.

”Kannustamme seuroja toteuttamaan myös omia analyysejään tapahtumista. Muutama seura onkin hienosti hyödyntänyt tapahtumia ja analysoinut pelaajiaan. Lisäksi esimerkiksi Pallo-Iirot on hyödyntänyt tapahtumia omien analyysien toteuttamiseen sekä oman toiminnan peilaamiseen, vaikka seuran joukkueet eivät olleet mukana tapahtumissa”, Antti Kekkonen kertoo.

“Kansainväliset tapahtumat ovat Huuhkaja- ja Helmaripolulla todella tärkeä osa kokonaisuutta. Tapahtumien jälkeen keskustelu tehdyistä havainnoista ja nostoista on jatkunut vilkkaana, mikä on erinomaista. Loppujen lopuksi tärkeintä on, mikä pelaajien arjessa muuttuu, jotta jokapäiväinen arki paranee.”

Kuuntele myös E.Podin jakso, jossa keskustellaan kansainvälisten turnausten tuloksista ja havainnoista erityisesti Helmariliigan näkökulmasta.

E. Pod 2024 Mitä on lasten laadukas urheilu

Dataa ja analyysia Helmariliigan kv-turnauksista

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Eerikkilälle sekä Green Key että Sustainable Travel Finland jatkosertifikaatit

04.07.2024 | Uutinen, Vastuullisuus