Keväällä valmistuneen salibandyn lajianalyysin toteuttanut Tampereen yliopiston tutkija-tohtori Miikka Palvalin haluaa saada lajipiireissä aikaan lisää keskustelua tiedolla johtamisesta ja sen merkityksestä lajin kehittymiselle. Palvalin puhui aiheesta Salibandyn Superlauantaina Eerikkilässä järjestetyssä World Floorball Summitissa.
”Tavoitteenani on ollut tarjota objektiivista tietoa salibandystä ja toiveeni on, että mahdollisimman moni valmentaja ja pelaaja tutustuu aineistoon ja tekee sen pohjalta itse omat johtopäätökset”, Miikka Palvalin kannustaa.
Palvalin on itse mukana 23-vuotiaiden poikien maajoukkueen valmennuryhmässä. Hän toteaa, että pelianalyysi saattaa olla pelaajille hieman raskaslukuinen, mutta valmentajien avulla siitä voi ottaa kiinni ydinpointteja.
”Meille 23-vuotiaiden maajoukkuekoutsien kanssa oli tärkeää keskittyä aloitteelliseen karvaukseen ja halusimme lähteä selvittämään lisätietoa siitä, missä se on hyvä ja missä huono juttu. Saimme sen kautta tosi paljon aloitteellisuutta lisää peliin ja huomasimme, että oikein toteutettuna se toimii tosi hyvin.”
Ovatko pelaajat ja valmentajat valmiita ottamaan vastaan datapohjaista tietoa ja osataanko sitä hyödyntää?
”Tällä hetkellä on jopa pieni buumi menossa, aihe on herättänyt tosi paljon kiinnostusta valmentajissa ja pelaajissa. Pelaajat haluavat kuulla lisää ja saada palautetta.”
Minkälaisia vinkkejä antaisit niille, joilla dataa ei vielä ole kerättynä?
”Ennen kaikkea on tärkeää lähteä jostain liikkeelle ja miettiä, mikä tieto on itselle tärkeää ja mitä haluaa seurata. Alkuun siihen ei tarvita muuta kuin paperi ja kynä.”
Palvalinin toteuttamaan pelianalyysin taustalla oleva data on kerätty 16:sta salibandyn top 4 -maiden kohtaamisista syksyllä 2021 sekä miesten F-liigan viiden kärkijoukkueen keskinäisistä 20 runkosarjapelistä kaudella 2020-2021.
Voit tutustua tarkemmin pelianalyysiin ja sen tuloksiin täältä.
Tutustu myös salibandyn fyysiseen lajianalyysiin täältä.